Sanctuarul de elefanti – curiozitate satisfacuta
Maiestria, grandoarea, frumusetea animalelor salbatice are intotdeauna un efect de intinerire mentala…dintr-o data, ne transformam iarasi in copii, admiram cu ochii mari ceea ce vedem si simtim un sentiment de recunostinta si umilinta in fata maretiei creatiei lui Dumnezeu.
Cel putin asta am simtit eu atunci cand am vizitat Sanctuarul Elefantilor din Peryar.
Trebuie sa recunosc ca sunt adanc indurerata de fiecare data cand vad elefanti in lanturi care deservesc ritualurilor din temple, care au fost antrenati de mici sa asculte de om, astfel incat, acum cand sunt adulti nu isi dau seama de puterea lor si il asculta in continuare.
Din pacate, business-ul cu elefanti produce multi bani pentru cei care ii inchiriaza slujbelor si plimbarilor religioase. Elefantii sunt ornati colorat si se plimba zilnic zeci de km din casa in casa pentru ‘a aduce binecuvantarile zeului’ si stapanii lor primesc donatii in bani pentru asta.
In Peryar sunt adusi in primul rand acest gen de elefanti, care au muncit din greu si au nevoie de un loc de odihna la batranete.
Acestia uneori trebuie tinuti legati deoarece din cauza anilor munciti devin violenti catre oameni sau pot decide sa nu mai asculte si pot pune in pericol nu doar vietile ingrijitorilor, ci si ale lor.
M-am bucurat sa aflu ca exista ingrijitorii de elefanti, oameni care isi dedica vietile sa aiba grija de ei: ii hranesc, ii spala zilnic si elefantii asculta de ei si ii iubesc. Fiecare elefant are omul lui. Si asta pentru toata viata elefantului.
In acesta rezervatie am vazut pentru prima oara pui de elefanti, 700 de kilograme de dragalasenie, care sunt acoperiti in prima faza de niste fire lungi de par, care le vor cadea pe masura ce se maturizeaza.
Am aflat lucruri foarte interesante despre elefanti atunci cand am stat de vorba cu ingrijitorii, in timpul hranirii. Acest ritual este deschis pentru vizitatori, insa fara sa ai voie sa ii hranesti (fie vorba intre noi, sunt atat de mari si de impozanti, imprevizibili pentru ca sunt animale salbatice, incat am simtit sa ii admir de la distanta):
· Un elefant matur poate manca si 200 kg de hrana pe zi (in rezervatie este o combinatie de frunze verzi cu cereale: grau, mei etc) si petrece peste 10h in fiecare zi mancand.
· Poate bea mai mult de 180L de apa pe zi
· De aproape, pielea lor arata super ridata, ca a unor batranei
· Nu au neaparat o culoare uniforma, unii sufera de depigmentatie si pielea lor pare patata cu zeci de cerculete mai inchise la culoare
· Am descoperit ca de fapt sunt niste animale silentioase si jucause
Ceea ce noi promovam in excursiile noastre este sa observam animalele fara a ne implica in actiuni care sa ii raneasca. Nu ne plimbam pe umerii elefantilor si nu sustinem organizatiile care fac bani de pe seama lor.
Sanctuarele si parcurile cu natura salbatica sunt modalitatea perfecta de a ii observa si de a invata despre ei si vorbind in general, despre orice alt animal.
Data viitoare va povestesc despre Parcul National din Trivandrum, un mix eclectic unde te gasesti intre arta, istorie si animale salbatice.
Namaste! Pe miercuri!