NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

Despre karma si cele 4 clasificari ale yoga

Yoga este un stil de viata bazat pe ritmul natural.

Prin yoga intelegem pregatirea prin practica a unui suflet pentru a se contopi cu ritmul naturii, astfel contopindu-se cu energia universala.

Cand practicam yoga in Sistemul Nirvana, fiecare participant primeste un flux neintrerupt de energie universala in suflet.

Acest lucru se datoreaza faptului ca primim energia de la Guruji, care este un Guru complet, atingand Nirvana in anul 2005 si starea de Bodhi Satwa in 2006.

Prin practica de yoga suntem direct conectati canalului de energie si putem primi un flux de energie pozitiv in suflet.

Ce se intampla cu karma negativa prezenta in suflet?

Prin primirea acestui flux de energie, pe langa pozitivizare si revitalizare, se intampla un proces de purificare a energiei negative, a gandurilor excesive, culturilor negative si a bolilor.

Cum se formeaza karma negativa in suflet?

In calatoria sufletului acesta trece prin situatii pozitive si situatii negative. Impresiile negative care se formeaza in suflet alcatuiesc partea negativa din noi.

In cultura yoga se numesc cele 6 doshe: furia, dorintele, gelozia, infatuarea si egoismul. Al saselea componenet este egoul si acesta este format din parerea sau reactia fata de aceste caracteristici dobandite.

Cumulul de experiente pozitive si negative acumulate in suflet alcatuiesc mintea.

Prin practica de yoga se purifica karmele negative si se perfectioneaza cele pozitive.

Yoga este antrenamentul mintii si al corpului. Asanele, pranayama, Salutarile Soarelui, kriya, toate aceste tehnici sunt parti indispensabile ale yoga.

Sa invatam sa mancam atat cat este necesar, sa interactionam cu oamenii potriviti, sa fim disciplinati, sa avem obiceiuri pozitive, sa purtam hainele potrivite, sa avem abandon in fata lui Dumnezeu, sa muncim altruist, sa fim generosi, sa avem compasiune, sa manifestam empatie si sa meditam corect -  toate acestea impreuna formeaza yoga.

Yoga ajuta la curatarea si energizarea mintii si a corpului pentru a se contopi cu ritmul universal si pentru a permite fiecaruia dintre noi sa traiasca pe aceeasi lungime de unda cu energia universala.

Pentru a ne putea conecta la ritmul natural exista patru factori necesari pe care trebuie sa ii insusim: devotiunea sau Bhakti Yoga, serviciu altruist sau Karma Yoga, practica sau Raja Yoga si cunoasterea sau Jnana Yoga.

Prin combinarea acestor patru factori putem indeplini yoga ca arta de a trai.

Modul prin care un suflet poate calatori prin aceste patru sfere ale yoga (Chatur Yoga) este bazat pe culturile pre-karmice si pe cultura din viata actuala.

In functie de nivelul energetic al fiecarui suflet va exista o afinitate catre unul dintre acesti factori, iar aceasta afinitate ii va ajuta sa mearga mai departe pe cararea spirituala.

Toata lumea poate calatori prin Raja Yoga (sa faca practica de yoga), dar Bhakti Yoga (devotiune), Karma Yoga (munca altruista) si Jnana Yoga (cunoastere) sunt posibile doar pentru un suflet care este sub controlul direct al lui Dumenezeu.

Bhakti Yoga (contopirea prin devotiune)

Devotiunea este credinta in adevar, in intentia de desavarsire, in abandon total si rugaciune in fata lui Dumnezeu. Este manifestata ca dragoste, bunatate si empatie catre oameni si mediul inconjurator.

Cand un suflet castiga acest atribut de devotiune devine subtil, delicat si milos.

Exista doua dezavantaje in stadiul de devotiune:

1.    Obsesia care devine obstacol in a merge mai departe pe cararea spirituala, creand un dezechilibru.

2.    Obsesia se poate transforma intr-o stare permanenta si persoana respectiva poate manifesta acele caracteristici obsessive pentru intreaga viata.

Avantajul acestei stari de devotiune este reprezentat de faptul ca sufletul devine flexibil, putem empatiza cu ceilalti si ii putem intelege.

Contopirea cu Dumnezeu in aceasta faza este posibila doar daca se depasesc obstacolele si se merge pe cararea corecta a devotiunii.

Raja Yoga

Raja yoga desemneaza sfera practicilor de yoga. In Raja Yoga o persoana poate practica tehnici precum asane, kriya, pranayama, meditatie pentru a-si mentine mintea si corpul sanatoase, si mantre pentru a relaxa mintea.

Raja yoga este formata din toate aspectele stiintifice ale tehnicilor de yoga.

Daca cineva alege sa nu practice yoga in cele 4 sfere de cunoastere, atunci poate practica Raja Yoga pentru purificarea mintii si a corpului.

Cu toate acestea, nu vor evolua spiritual doar practicand Raja Yoga.

Doar prin Raja Yoga nu se pot purifica karmele negative sau cauzele profunde ale afectiunilor si bolilor.

Karma Yoga

Karma Yoga este esentiala pentru constientizare de sine. Munca altruista este considerata a fi serviciu direct catre Dumenezeu.

Karma Yoga implica necesarul pentru adevar, dreptate si justete.

Cand o persoana munceste intr-un mod altruist atunci energia negativa a culturilor va descreste si va putea sa simta in interiorul sau forta energiei universale asa cum este ea, intr-un mod pozitiv, in mintea, corpul si sufletul lor.

Jnana Yoga

Este a patra sfera a spiritualitatii din drumul spre Nirvana.

Aici cunoasterea se refera la cunoasterea sufletului. Nu este un tip de cunoastere academica.

Cunoasterea din interiorul sufletului este suma tuturor realizarilor de sine pe care sufeltul le are in calatoria sa.

Este vorba de cunoasterea de sine, de Dumnezeu, despre functiile lui Dumnezeu; cunoastere despre natura, despre univers, despre minte si despre corp, despre oamenii din jur, despre trecut, prezent si viitor.

Prin meditatie, karma- actiune altruista si sadhana- practici, o persoana poate obtine trezirea cunoasterii interioare.

 

Jnana Yoga este suma totala a Bhakti Yoga, Karma Yoga si Raja Yoga.