NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

Cum sa slabesc usor?

Aceasta este una dintre cele mai des intalnite intrebari. Si daca nu e intrebata fatis, atunci cu siguranta exista ca dorinta neexprimata.

Practic, ne dorim sa slabim neschimband nimic din modul in care ne raportam la mancare, din tipul de mancare pe care il consumam, chiar si atunci cand stim ca alimentatia sau stilul nostru de viata nu ne face bine.

Ok, dar daca totusi vrem sa slabim ce facem?

In Sistemul Nirvana noi propunem 2 directii complementare:

1.    O dieta alimentara care sa vina la pachet cu schimbarea pe termen lung.

2.    Un program de yoga care sa incorporeze si practica fizica (pozitii de yoga pentru slabit) si training pentru minte (mantre, respiratie si meditatie).

De ce nu este suficient doar regimul alimentar?

Deoarece nu mancarea este cea care ingrasa, ci modul in care o consumam, cantitatea si calitatea acesteia.

De exemplu, cartoful nu te ingrasa daca doar te uiti la el. Are intr-adevar in componenta sa amidon, un tip de carbohidrat complex care este o sursa mare de energie pentru corp si vitamine si minerale, ca orice leguma care se respecta.

Daca il mananci la Mc’Donalds inseamna ca inca nu ai intrat in secolul 21 din punct de vedere al cunoasterii de nutritie. Nu e o catastrofa (cam este :) ), insa nu este nici ok sa nu te intereseze deloc de unde vine mancarea ta si care este efectul pe care il are in corp.

Daca il mananci prajit de cateva ori pe saptamana, nu este indicat pentru ca vine la pachet cu grasimi trans si cu oportunitatea de a dezvolta cateva boli de carenta: boli cardio, hipertensiune, diabet de tip 2 si obezitate.

Daca il faci la abur sau daca il fierbi in supe sau un piure vegan ocazional, este ok.

Daca alternezi cartoful normal cu cel dulce este minunat.

Atunci poti spune ca mananci pentru sanatatea ta.

Despre yoga si nutritie

Modul in care simtim lumea, in care facem alegeri, este guvernat de mintea noastra. As fi vrut sa spun suflet, insa in ziua de astazi acest lucru se intampla destul de rar, si mai rar cand vine vorba de mancare.

Mintea este acel conglomerat de ganduri, suma totala a experientelor noastre pozitive si negative, stocate la nivel energetic in constiinta noastra.

Asa mancam, in functie de nivelul nostru energetic.

De aceea unii dintre noi suntem atrasi de burgeri cu cartofi prajiti, ceafa la gratar, sarmale, cartofi prajiti, Mc, KFC etc, iar altii suntem atrasi de mancaruri mai light precum smoothies, supe, sushi, risotto, paste cu legume si alte mancaruri naturale neprocesate.

Si atunci, in loc sa ne chinuim sa tinem tot felul de diete yo-yo care ajung tot in acumulare de kilograme extra si multa frustrare, de ce sa nu facem o practica de yoga care sa ne ajute sa ne schimbam modul in care privim lumea?

Astfel, schimbarea in alimentatie o sa fie sustinuta de acest proces de transformare spirituala.

Pentru mine are mult sens sa abordam problema asa, in conditiile in care m-am luptat cu mintea mea si cu kilogramele yo-yo ani de zile.

Stabilitatea este cheia, insa ea nu poate fi obtinuta pe un fundal de minte instabila, plina de pofte si dorinte, cu zero perseverenta si determinare aleatorie.

Prin practica de yoga se intampla doua lucruri foarte importante:

1.    Se purifica instinctele negative care ne readuc periodic in punctul T0.

2.    Invatam sa spunem NU mintii atunci cand este cazul.

Poate parea mai greu decat sa tii 7 diete pe an, si poate este pe termen scurt, insa valoarea acestei modalitati de a slabi vine din faptul ca:

·      Este pentru totdeauna.

·      Te poti bucura de mancare echilibrat si poti reintra in cercul unei vieti normale, fara stres alimentar.

·      Slabesti gradual, sustinut de miscare fizica si relaxare mentala.

·      Te insanatosesti, scazi riscul pentru bolile mentionate mai sus.

·      Devii plin de vitalitate si energie.

·      Trasmiti ce ai invatat si vorbesti despre transformarea ta cu cei din jur. Contribui la comunitatea in care traiesti si faci o diferenta.

Asa ca, daca vrei sa slabesti sanatos, sa iti schimbi stilul de alimentatie sau macar sa il imbunatatesti, sa cunosti oameni noi care sunt preocupati de o viata echilibrata (ca si tine) scrie-ne la yogi@nirvanayoga.ro si povesteste-ne cum am putea sa te ajutam sa reintri in forma.