Grija de sine – esentiala pentru o viata sanatoasa
De cele mai multe ori, cand invit persoane noi sa participe la cursurile de yoga de la studio, prima reactie este de a-mi povesti ca sunt prea ocupati sa aiba timp pentru ei.
Sunt prea multe proiecte la mijloc, deadline-uri, copiii au gradinita, scoala, balet, chitara, cei din jur au nevoie de suportul si de grija lor.
Cate mamici oare nu am intalnit care au grija de toata familia, fara sa se gandeasca si la bunastarea lor?
Sau cate persoane care sunt terapeuti si au ca job sa sa ingrijeasca de oamenii din jurul lor, care insa sunt epuizati si fizic si emotional?
Aceasta evitare si uitare de sine rezulta de cele mai multe ori in stres, anxietate, depresie si afectiuni ale sistemelor de organe.
Shiftul necesar este de a intelege ca grija trebuie oferita in primul rand noua insine.
Ca daca noi nu suntem relaxati, cu un nivel de energie crescut si apti sa rezistam pozitiv la stresurile zilei, atunci aceasta stare se va resfrange treptat si asupra celor din jur.
De multe ori mi s-a intamplat sa observ parinti care isi iubesc copiii foarte mult, care insa din cauza oboselii cronice nu mai au rabdare in relatia cu ei.
Ii grabesc, se rastesc, fac copiii sa se simta vinovati ca pun intrebari sau ca nu reusesc sa se ridice la asteptarile lor.
Acest lucru creeaza in copiii senzatia ca nu sunt suficienti de buni, nesimtind dragoste neconditionata de la parinti.
Astfel, dispare increderea ca parintii pot fi modele demne de urmat, sau copiii ajung sa se comporte ca parintii, la scoala sau cu prietenii.
Oboseala si stresul acumulat de parinti nu pot fi rascumparate prin beneficii materiale, caci acelea sunt doar expresii exterioare si nu aduc alinare pe termen lung.
Si atunci, ce este de facut?
La prima privire pare o situatie de genul ‘Care a fost primul? Oul sau gaina?’
Adica, daca nu am timp sa fac ceva pentru mine cum sa vin la yoga? Iar daca nu vin la yoga, cum sa ma relaxez si sa am parte de mai multa energie pozitiva?
Sfatul meu ar fi sa rupi acest cerc vicios si sa iti faci timp 1 data sau de 2 ori pe saptamana, atunci cand poti.
La studio se tin cursuri de yoga matinale si cursuri de seara si este si posibilitatea de a face cursuri private, daca nu te incadrezi in orarul standard de la studio.
Recomandam practica mai multor terapii prin rotatie, ca sa observi diferitele tipuri de beneficii care vin la pachet cu fiecare dintre ele:
1. Sedinta de yoga – este formata dintr-un exercitiu de crestere a nivelului de energie, exercitii dinamice, salutul soarelui, posturi de yoga, relaxare profunda, pranayama si meditatie. Este o sesiune excelenta de tonifiere, relaxare mentala si aduce cu sine buna dispozitie.
2. Terapia de spate – merge pe relaxare mentala si beneficiaza atat persoanele cu afectiuni ale coloanei, cat si persoanele foarte stresate. Facem exercitii de respiratie cuplate cu miscari repetitive ale corpului, posturi de yoga, relaxare profunda, pranayama si meditatie.
3. Terapia Antistres – o meditatie de 45 de minute menita sa ajute la cresterea constiintei de sine si la relaxare mentala. Este recomandata si pentru persoanele care sufera de dereglari cu somnul si insomnii.
4. Meditatia – o tehnica deosebit de importanta pentru a invata sa te detasezi de ganduri, de griji si anxietati. Se face impreuna cu o mantra specifica pentru relaxare mentala si inducerea starii de meditatie.
Prin practica de Nirvana yoga, indiferent de terapia la care participi, primesti un flux de energia fortei vietii in minte, corp si suflet.
Acest lucru este datorat sustinerii energetice de catre Maestrul Madhavacharyan, fondatorul Nirvana Yoga si Guru complet.
Cele mai importante aspecte ale practicii de Nirvana Yoga:
· Sa urmezi instructiunile profesorului in fiecare etapa de practica. In Sistemul Nirvana Yoga profesorul de yoga este scolit in India in cadrul Institutului Nirvana Yoga sub indrumarea Maestrului Madhavacharyan. Nu oricine este profesor de Nirvana Yoga, fiind necesar un abandon total in fata practicii si a filozofiei pe care se bazeaza sistemul.
· Sa inveti sa aduci mintea in interiorul corpului si sa fii prezent in timpul practicii. Nu este usor sa simti senzatiile propriei minti si ale propriului corp. Ai nevoie de training, la fel ca in orice alt domeniu. Insa te poti bucura de beneficiile practici inca de la prima sedinta.
· Sa practici regulat. Noi oferim suport de curs pentru fiecare practica in parte. Dupa un curs de 5 zile poti continua practica acasa si poti veni la studio 1 data pe saptamana pentru doza de relaxare profunda. Astfel vei economisi timp si te vei putea ocupa zilnic de bunastarea ta.
Sunt multi cursanti apropiati de sistem care au luat initierea Areiki si care practica zilnic o forma de meditatie si vindecare cu energia fortei vietii.
Astfel, ei reusesc sa isi mentina starea de bine si sa faca tot ceea ce este necesar in vietile personale si la job.
Ceea ce incerc sa spun este ca de multe ori inertia este mare.
Pictam tablouri in mintea noastra despre ceea ce putem face si ce nu, suntem obisnuiti cu un anumit stil de viata si o anumita dinamica, astfel incat refuzam unele idei noi fara sa incercam mai intai sa le implementam.
Poti rupe acest cerc vicios cu o participare la o sedinta de yoga, la un curs de yoga sau coaching de nutritie, in functie de obiectivele pe care le setezi pentru bunastarea ta.
Pentru programari la clase poti suna la 0733756897 (Veronica) sau poti scrie pe email yogi@nirvanayoga.ro
Te asteptam cu mare drag!