Ce inseamna yoga? Este fitness sau poate o practica oculta?
Partea 1
Multe dintre persoanele care vin sa practice yoga pentru prima data la studio imi pun intrebari despre ce inseamna yoga de fapt.
Prezenta lor pe covoras este manata de curiozitatea de a incerca ceva ce nu inteleg pe deplin, insa despre care au citit mai des decat mai rar, ca este o practica benefica pentru corp.
In prima sedinta de yoga din cadrul unui curs de 5 zile consecutive incepem prin a vorbi deschis despre ce inseamna yoga si ca etimologie, dar si ca practica si beneficii.
In cadrul Nirvana Yoga noi intelegem nevoia omului de a invata atat prin experienta cat si prin intelect, de aceea in primele articole despre yoga voi explica in termeni simpli ce inseamna aceasta disciplina.
Yoga
Yoga vine din cuvantul Sanskrit ‘yuge’ si inseamna ‘uniune’.
Se refera la uniunea dintre sufletul individual si sinele universal, Dumnezeu.
Un sfat pe care Guruji il da tuturor celor care incep sa practice yoga este sa nu lase conceptia despre religie sa stea in calea practicarii de yoga.
Dumnezeu, God, Allah, Energia Universala, Prana, Energia Fortei Vietii sunt toate denumiri date de om Creatorului pentru a putea face referinta la acesta intr-un mod in care si ceilalti oameni sa inteleaga.
In Nirvana Yoga nu exista discriminare din punct de vedere al rasei, culorii, religiei, noi intelegem ca exista un singur Dumnezeu, o singura sursa care ne sustine pe toti indiferent unde ne gasim in aceasta lume, cu aceeasi dragoste si dedicare pentru fiecare suflet in parte.
Aceasta uniune dintre suflet si Dumnezeu se face in timpul practicii de yoga prin uniunea dintre minte si corp, realizata cu ajutorul respiratiei.
Respiratia ramane naturala, relaxata pe tot parcursul practicii si chiar din prima sesiune de yoga invatam o sintagma noua: “aduceti mintea in interiorul corpului si observati senzatiile”.
Pentru a ne intelege pe noi insine trebuie sa ne cunoastem mai intai.
Ca sa ne cunoastem trebuie sa ne observam.
Cunoastere de sine fara observatie nu exista.
Aceste senzatii de care vorbesc se refera la ganduri, emotii si senzatii in corpul fizic: relaxare, incordare, uneori tensiune sau durere.
Conform legilor metafizice din filozofia yoga toate impresiile pe care le avem in urma experientelor traite de-a lungulvietilor noastre se pastreaza la nivel energetic in suflet si in corpul energetic.
Gandurile, emotiile puternice, intamplari care ne-au marcat existent raman in interior ca energie si devin matrita dupa care se contureaza viitorul nostru.
Acesta stocare de energie pozitiva si negativa se face in chakre (centrii energetici) si meridiane (canale energetice). Nivelul de energie al fiecarei persoane difera si este datorat aceastei acumulari energetice negativa sau pozitiva.
Cu cat gandim, vorbim si actionam mai negativ cu atat nivelul nostru energetic scade deoarece taiem conexiunea catre sursa de energie pozitiva. Cu cat gandim, vorbim si facem pozitiv cu atat crestem nivelul energetic, permitand de fapt energiei pozitive sa circule si apoi sa se manifeste in actiune.
Defectele, trasaturile de caracter si emotiile negative care se transpun in exterior nu au legatura cu factorii care ii scot la suprafata.
In prima faza ne este greu sa acceptam acest lucru pentru ca poate simtim ca este putin probabil ca ceva din interior sa cauzeze negativitatea noastra si nu persoana care sta in fata noastra, mai ales cand consideram ca a gresit fata de noi.
Insa adevarul este ca o minte pozitiva, care nu este bantuita de frica, de furie, de gelozie, de trecut, nu are de ce sa aiba reactii negative, isi pierde aceasta ‘abilitate’ de a jigni, de a se razbuna, de a cauta vinovati.