NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

Etapele stresului: de la gand la dezechilibru

Extras din cadrul discursului lui Guruji din cadrul Conventiei despre stres, care subliniaza etapele in care stresul trece de la gand, emotie la manifest in corpul fizic.

"Nu este posibil sa prezicem cine este susceptibil unui dezechilibru cronic cauzat de stres. Exista patru etape in dezvoltarea dezechilibrelor cauzate de stres.

Atacuri psihologice repetate si excesive cauzate in mediul de la birou sau din cel familial rezulta intr-o hiper activitate a sistemului nervos. Persoana in cauza devine foarte usor iritabila si hiperactiva, in acest prim stadiu poate dezvolta un tremur usor al membrelor. Somnul devine nelinistit si se instaleaza o stare de anxietate.

Persoana devine ingrijorata si anxioasa, cu un tip de gandire negativista, indentifica posibile dezastre in toate situatiile din jur.

In functie de personalitate, de constitutia fizica si de tipul de stres la care este supusa, persoana continua sa sufere aceste schimbari pe o perioada care variaza de la cateva zile la cateva luni sau ani.

Daca situatia continua, persoana merge in a doua faza a dezvoltarii fenomenului de stres, faza psihosomatica. In aceasta faza, impreuna cu dezechilibrele mentionate mai sus, apar simptome precum hipertensiune, tremur, palpitatii, etc.

In a treia faza, denumita faza somatica, se poate observa o crestere in functia metabolica a unor organe, in special organele cu senzitivitate crescuta, care variaza de la persoana la persoana.

De exemplu, daca tiroida este organul afectat, atunci putem observa o hipertiroidie, daca inima este organul afectat, atunci o tahicardie, iar daca stomacul este afectat atunci hiperclorhidrie.

In acest stadiu ne putem da seama care organ va fi cel afectat prin impactul negativ al stresului in corp, in functie de predispozitia genetica a persoanei si de mediul in care se afla.

In cel de-al patrulea stadiu boala se instaleaza complet in organul respectiv, cu simptome clare. Uneori aceste stadii ale impactului stresului in corp sunt complet neglijate si se considera ca boala a aparut organic.

Insuficienta cardiaca, tireotoxicoza, astmul bronsic sau ulcerul peptic sunt exemple bine cunoscute ale efectului stresului in corpul fizic. Doar prin cunoasterea istoricului medical si a interventiei in stadiile incipiente ale acestor boli, poate rezulta intr-o vindecare completa si pe termen lung."

Guru Madhavacharyan in cadrul Conventiei “Despre provocarile stresului si beneficiile yoga”, Aprilie 2017.