NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

6 tipuri de comportamente

Parcurgem o perioada in care din ce in ce mai multi oameni sunt interesati de dezvoltare personala. In acest scop incearca diverse tipuri de terapii sau activitati care sa ii ajute sa obtina raspunsuri. Cel mai frecvent auzim persoane care isi doresc sa vina la studiul de yoga pentru a-si calma “mintea”.

Dar ce este de fapt mintea?

Fiecare suflet este creat din energie pura. Pe parcursul calatoriei sufletului, prin experientele pe care le-a avut, a acumulat anumite culturi. Aceste culturi sunt stocate la nivelul canalelor energetice sub forma de particule de energie.

Totalitatea acestor culturi, fie ele pozitive fie negative, formeaza mintea. In functie de numarul de culturi pozitive sau negative, fiecare suflet ia nastere in anumite conditii sau conjuncturi.

Fiecare nastere este o calatorie a sufletului pentru purificarea mintii cu scopul de a-L constientiza pe Dumnezeu. Chakrele reprezinta locul in care se afla mintea. In functie de experientele pe care sufletul le-a acumulat, mintea se va afla in una dintre cele 6 chakre.

Cum ne influenteaza mintea comportamentul?

Mintea se afla situata in una dintre cele 6 chakre (vezi aici Chakrele corpului uman). In functie de nivelul la care se afla, mintea poate dicta mai mult sau mai putin comportamentul. Asadar putem identifica in principiu 6 tipuri principale de inclinatii comportamentale.

Vom parcurge mai jos cateva informatii despre fiecare in parte.

  1. Mooladhara – chakra de baza

Pentru persoanele a caror minte se afla in chakra de baza, comportamentul este dominat de instinctele animalice deoarece acela este stadiul mintii. Calitatile umane sunt ascunse, iar actiunile lor sunt dominate de dorinte.

Aceste persoane nu gandesc rational de cele mai multe ori, sunt iuti la manie si foarte atasate de dorintele lor si de ganduri negative.

Pentru o minte aflata in Mooladhara aspectele materiale sunt extrem de importante, iar toate gandurile, emotiile si trairile persoanei in cauza sunt legate de aspectele materiale ale existentei.

2. Swathistana – chakra sexuala

Persoanele care au mintea in Swathistana sunt foarte atasate de dorintele pe care le au si vor face tot ceea ce le sta in putinta pentru a le indeplini. Tocmai de aceea comportamentul lor fata de alte persoane poate fi acela de a insela sau de a juca teatru pentru a-si atinge obiectivul.

Aceasta tipologie are de cele mai multe ori comportamente obsesive, in functie de elementul dorintei lor. Aceasta obsesie se poate manifesta fata de aspectele materiale sau aspectele personale: familie, relatii, religie etc.

Exista o predispozitie a acestor persoane pentru un stil de viata dezechilibrat deoarece sunt ghidate de dorinte in deciziile pe care le iau.

3. Manipuraka – chakra plexului solar

Chakra plexului solar este o zona in care mintea este instabila si oscileaza intre stadiul mental de animal si cel uman. O persoana a carei minte se afla in Manipuraka se va simti atrasa de tot ceea ce o inconjoara, dar nu isi va asuma nici o responsabilitate.

Exista multe aspecte pozitive ale mintii la acest nivel, dar ele sunt dificil de adus in actiune din cauza lipsei de responsabilitate.

Sunt persoane egoiste, centrate pe propriile nevoi si dorinte. Sunt atasate de aspectele materiale ale vietii si pot fi persoane cu rezultate financiare rasunatoare.

In procesul de dezvoltare spirituala, Manipuraka este o etapa dificila de parcurs, care are nevoie de suport si ghidare, deoarece procesul de transformare se va manifesta atat la nivel emotional, cat si fizic.

Din cauza emotiilor foarte puternice pe care le traiesc, sunt persoane predispuse manifestarii bolilor in corpul fizic.

4. Anahata – chakra inimii

La persoanele a caror minte se afla in chakra inimii incep sa se observe din ce in ce mai mult calitatile umane: bunatate, generozitate, compasiune etc. Dar si la acest nivel mintea poate fi instabila si le poate fi dificil sa discearna corect.

Asadar, pot avea mult de suferit atunci cand actioneaza avand asteptari sau din ego.

Aceste persoane au bunatatea in interior, dar trebuie sa invete cand sa isi manifeste aceasta bunatate, altfel sunt persoane foarte usor de inselat.

Ele cred ca toata lumea este sincera. In procesul de dezvoltare spirituala, persoanele care au mintea in Anahata pot experimenta cresteri spirituale rapide prin ghidare corecta.

5. Vishudhi – chakra gatului

Persoanele a caror nivel al mintii este in Vishudhi sunt stabile si determinate si sunt caracterizate de inocenta si puritate. Datorita mintii determinate este foarte dificil sa se dataseze de lucrurile carora se dedica: job, familie, business etc.

In momentul in care energia ajunge la acest nivel, sufletul incepe de fapt calatoria de la exterior catre interior. Fiecare Chakra are calitatile ei predominante, in acest caz este vorba despre determinare.

Pentru cei care calatoresc pe aceasta cale spirituala prin practica Nirvana Yoga este un punct important in care determinarea lor de a creste din punct de vedere spiritual este testata.

6. Agjna – chakra celui de-al treilea ochi

Agjna este punctul de eliberare. In literatura clasica este cunoscut ca Mukti – eliberare de atasamentele lumii materiale. In sistemul Nirvana Yoga insa, acesta este punctul de incepere a calatoriei spirituale. In momentul in care energia ajunge in acest punct, o persoana se poate intelege pe sine dincolo de corpul fizic, ca si suflet.

Urmatoarea etapa de evolutie spirituala catre Nirvana este Sahasrara.

Sahasrara nu este o chakra, ci este o zona energetica.

Persoanele care ajung la Sahasrara sunt persoane a caror calatorie catre realizarea de sine si a lui Dumnezeu devine scopul vietii. In Sahasrara exista 1000 de petale si 1001 puncte de presiune.

Din acest punct, persoana are o conexiune directa a sufletului cu Dumnezeu si incepe sa primeasca cunoasterea adevarata si completa. In momentul in care toate cele 1000 de petale se deschid, atunci se atinge Nirvana  - iluminarea totala.

Calitatile pe care un suflet le manifesta o data ce energia ajunge in aceasta zona energetica sunt: determinarea,

  • gandirea rationala,

  • logica,

  • cunoasterea,

  • puterea de a discerne.

Scopul sufletelor care ajung la acest nivel de evolutie spirituala este de a impartasi cunoasterea completa.

Practica Nirvana Yoga permite unui individ sa isi creasca nivelul de constientizare si sa depaseasca obstacolele impuse de minte pentru a ajunge la realizarea de sine si realizarea lui Dumnezeu.

De aceea sistemul Nirvana Yoga reprezinta arta completa de a trai.

Prin intermediul practicilor spirituale se produce transformare pe toate planurile: la nivel fizic, mental si spiritual.

Pentru mai multe detalii despre parcurgerea acestui drum, te asteptam la studiourile din Bucuresti si Cluj Napoca unde te poti bucura de clase de practica, dar si de teorie Nirvana Yoga.