NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

Cum stim cu siguranta cine este yoghin?

Imi amintesc si acum o intamplare din cadrul la sarbatorii Zilei Shivaratri din 2017.

Printre invitatii care au decis sa se alature ocaziei de bun augur, se numarau 2 barbati imbracati in haine de culoarea sofranului, cu coliere rudraksha si pasta de lemn de santal pe frunte.

Vazandu-i, unul dintre elevii de acolo mi-a spus: „Uau, uite, au sosit niste oameni sfinti. Poate ca sunt yoghini cunoscuti”.

Eu l-am intrebat: „De unde stii ca sunt sfinti sau yoghini?”

El a raspuns: „Din cauza hainelor si aspectului lor”.

Acest episod mi-a ramas in minte de atunci, deoarece intruchipeaza o conceptie gresita (si larg raspandita) despre yoga si despre cine este un yoghin.

Este un yoghin cineva care poarta haine de culoare portocalie? Sau cineva care poarta un anumit tip de colier? Sau poate cineva care poate face asane foarte complexe sau poate sta mult timp in padmasana cu ochii inchisi?

In discursurile Sale, Purna Guru Sri Sri Madhavacharyan, fondatorul sistemului Nirvana Yoga, ofera multe informatii despre cine este un yoghin.

In articolul de astazi, vom impartasi cunostintele si intelepciunea pe care le-am primit de la Guruji.

In primul rand, am dori sa facem o clarificare:

In acest articol, cand intrebam cine este yoghin, ne referim la un purna yogi. Asta inseamna un yoghin complet, un yoghin care a calatorit pe calea cunoasterii de sine, care s-a inchinat pe deplin energiei supreme si care lucreaza neobosit si energic pentru a-si indeplini scopul sufletului sau, pentru transformarea lui si a lumii.

Care sunt caracteristicile unui yoghin complet?

  • Un yoghin complet traieste intotdeauna in prezent. Nu este niciodata ingrijorat de trecut sau viitor, ci pur si simplu traieste in momentul prezent.

  • Un yoghin complet nu este influentat de cele samskarele rezultate din cele 6 rele (shad doshas). Din etapele de inceput ale practicii yoga si pana la nivelul purna yogi, exista foarte multe schimbari care au loc la nivel energetic, la nivelul constiintei, al intelegerii realitatii absolute, al modului de viata al unei persoane. Doar atunci cand o persoana atinge nivelul de yoghin complet, devine stabila, puternica in credinta si determinarea sa in Aadi Shunia Bala Shakti – energia suprema;

  • Un yoghin complet este intotdeauna gata sa se sacrifice, sa tolereze si sa ierte;

  • Un yoghin complet este rabdator, amabil si gandeste intotdeauna pozitiv;

  • Un yoghin complet va vedea intotdeauna lucrurile pozitive in oameni si va neglija lucrurile negative. Ei nu vor simti niciodata aversiune fata de o persoana tinand cont de defectele sale;

  • Un yoghin complet nu este niciodata obosit sau confuz cu privire la calatoria sufletului sau;

  • Intr-un yoghin complet, sufletul este dominant, nu mintea. Nu exista niciodata 2 ganduri sau 2 opinii. De aceea se poate conecta neintrerupt la energia suprema;

  • Scopul unui yoghin complet este Nirvana. Este stabil si puternic in calatoria sa catre Nirvana. Nirvana este contopirea completa a sufletului cu Aadi Shunia Bala Shakti, energia suprema, cunoscuta drept Dumnezeu.

Cum se ajunge la nivelul de yoghin complet?

Calatoria unui suflet de la etapele de inceput pana la nivelul yoghin complet este o calatorie lunga.

Se poate intampla doar cu indrumarea lui Purna Guru.

Purna Guru este Guru care a ajuns la Nirvana si a evoluat mai departe de acest nivel, pentru a deveni sursa energiei supreme pe Pamant. Astfel, scopul lui Purna Guru este de a sprijini, indruma, de a oferi cunostinte si intelepciune fiecarui suflet care este hotarat sa calatoreasca pe calea adevarului, sa gaseasca adevarul despre sine si despre sursa de unde a venit toata creatia: Dumnezeu, energia suprema.

Transformarea de la nivelul energetic normal al unui suflet la un yoghin complet are loc in multe etape. Guruji ne-a oferit aceasta cunoastere in fiecare etapa de dezvoltare.

In primul rand, o persoana trebuie sa faca sadhana - practica yoga cu sarguinta. Persoana trebuie sa adopte modul corect de viata, ceea ce priveste hrana adecvata, imbracamintea adecvata, somnul adecvat, atitudinea adecvata fata de tot ceea ce o inconjoara.

Trebuie sa renunte treptat la obiceiurile, modelele de gandire si comportamentele negative.

Ar trebui sa studieze cunoasterea corecta, sa accepte sa fie student al vietii, sa invete mereu.

Este necesar sa atinga nivelul in care toate actiunile sale sunt seva - adica sa faca toate actiunile ca o munca dezinteresata, cu intentie dezinteresata.

Prin sadhana, seva si inchinare, se purifica mintea de toate aspectele negative din interior: culturi negative, factori genetici, cunostinte ignorante, intelegeri culturale false si asa mai departe.

Adoptand yoga ca mod de viata, ar trebui sa ajunga sa-si cunoasca lumea interioara si sa il experimenteze pe Dumnezeu, energia suprema, in sine ca senzatii.

Prima eliberare pentru un suflet este Mukti.

Apoi, sufletul trebuie sa parcurga cativa pasi pana la primul nivel de yoghin.

De la primul nivel de yoghin, incepe purificarea celor 6 rele.

Cele 6 rele care locuiesc in mintea unei persoane sunt: mania, dorintele, gelozia, obsesia, aviditatea si egoul.

Pana la nivelul de yoghin complet, exista mai multi pasi de purificare majora care se intampla intr-un suflet.

Aceasta purificare dureaza multi ani. Este nevoie de timp pentru a elimina treptat aspectele negative din mintea unei persoane. Este nevoie de timp pentru a intelege: cine sunt eu? care este scopul meu in viata aceasta?

In aceasta calatorie exista multe oportunitati de a ne abate de la calea cunoasterii adevarate. De aceea, cel mai important factor pentru ca un suflet sa atinga nivelul stabil al unui yoghin complet este indrumarea lui Purna Guru.

Un yoghin complet duce intotdeauna o viata simpla.

Este detasat de placerea simturilor si isi stapaneste mintea complet.

Datorita inchinarii depline in fata energiei supreme, sunt capabili sa manifeste astfel de calitati divine.


Speram ca am facut lumina in ceea ce priveste subiectul cine este un yoghin (complet) si suntem pregatiti sa raspundem tuturor intrebarilor voastre.

Marti, 21 iunie, de Ziua Internationala a Yoga, organizam webinarul gratuit numit „Stiinta, miturile si conceptiile gresite despre yoga”, unde vom face lumina asupra multor alte conceptii gresite din domeniul yoga.

Daca v-am starnit interesul pentru a invata ce este cu adevarat yoga, va asteptam la webinarul nostru.