NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

Cum sa fac sa fiu mai prezenta in timpul practicii de yoga?

Ce intrebare buna! Este de fapt o intrebare foarte importanta deoarece modul in care practicam yoga face diferenta intre o practica fizica si o practica in care primim beneficii la nivel spiritual si la nivel mintal.

Din ce cauza ne este aproape imposibil sa fim prezenti?

Si nu doar in cazul practicii de yoga, ci in general in vietile noastre: la job, in discutiile cu prietenii, atunci cand scriem un mail sau citim o carte.

De cate ori nu ti s-a inatamplat sa faci o actiune si sa te trezesti ca te gandesti la cu totul altceva?

Sau de cate ori ai participat la clasa de yoga si mintea ti-a zburat in toate directiile, neputand sa te concentrezi la posturi?

Raspuns universal valabil: foarte des – de cele mai multe ori.

Care sunt motivele acestei inabilitati de a fi in momentul prezent:

1.    Mintea – suma totala a experientelor acumulate de suflet, stocate in forma de energie negativa si pozitiva in corpurile subtile;

2.    Lipsa de practici care sa ne ajute sa exersam a ramane in momentul prezent;

3.    Tehnicile in sine si ghidarea primite la clase.

1. Mintea

Toate gandurile, instinctele, emotiile sunt generate la nivel de minte.

Mintea este corelata cu cele 5 simturi, astfel, de fiecare data cand privim, auzim, mirosim ceva, mintea este atrasa spre exterior.

Toate gandurile pe care le resimtim in timpul practicii de yoga, toata acea activitate efervescenta a mintii, ea este mereu acolo. Doar ca, in general, tinand atentia concentrata spre exterior, simtim gandurile mai putin.

In momentul in care practicam in Nirvana Yoga si aducem mintea in interior, primim un flux de energie in suflet si in minte. Acest flux energetic elimina treptat aceste tipuri de energii negative din constient si astfel putem deveni treptat prezenti la actiunea pe care o facem.

Mintea are nevoie sa fie antrenata sa ramana in momentul prezent. Nu se poate intampla atunci cand citim despre spiritualitate, trebuie antrenata prin practica de yoga zilnica.

2. Lipsa de practici care sa ne ajute sa exersam a ramane in momentul prezent

Cultural, educational nu am crescut ghidati de un Guru complet, nu am facut practica de yoga, familiile noastre nu au urmat calea yoga ca arta de a trai: adica sa aplice zilnic principiile de actiune de la un nivel spiritual avansat.

Educatia si cultura tarilor Vestice a fost indreptate spre individualism, “eu reusesc prin fortele proprii, nu am nevoie de nimeni si de nimic”.

Iar spiritualitatea a fost ingradita in conceptul religios: daca te regaseai bine, daca nu, nu prea existau alte oportunitati de cunoastere a divinitatii.

Acum insa, situatia sta diferit.

Avem libertatea de alege, este informatie multa, multi traineri, Guru, coach si totusi nu reusim sa facem puntea intre teorie si practica.

Adica: stim si simtim ca modul optim de a trai este in prezent, fara ganduri negative, cu drag si dragoste fata de familie si aproape, insa acest lucru nu se intampla. Vedem asta cu ochiul liber in toate paturile sociale, la nivel de individ si de societate.

3. Tehnicile in sine si ghidarea primita la clase

Pentru a antrena abilitatea de a ramane in momentul prezent trebuie:

·      Sa practicam tehnici corecte, autentice;

·      Sa fim ghidati corespunzator.

Tehnicile autentice ne vor ajuta sa primim acel flux de energie pozitiva in minte si in suflet.

Gandurile negative, instinctele, grijile, emotiile – toate acestea sunt energie negativa acumulata de-a lungul vietii.

Energia pozitiva pe care o primim in timpul practicii le elimina treptat si noi reusim sa ramanem conectati la momentul prezent.

Punerea in actiune a ghidarii profesorului este foarte importanta.

Deoarece mintea va creea multe sicane care ne pot indeparta de la cararea de cunoastere de sine. Un profesor cu experienta te poate ajuta sa diferentiezi dintre mesajele primite de la suflet si ganduri.

Ce ai de facut ca incepator pentru a ramane cat mai aproape de momentul prezent:

-   asculta si urmeaza ghidarea data de profesor pentru fiecare tehnica;

-  observa corpul in diferite posturi, simte senzatiile din corp din timpul posturii, simte beneficiile primite in posturile de relaxare;

-  cum observi ca mintea a fugit, adu-o inapoi. Chiar daca trebuie sa faci asta in fiecare moment. Acesta este trainingul mintii. Dureaza pana cand reusesti;

-  participa la clase si la cursuri saptamanal – recurenta este cheie;

- discuta deschis cu noi, profesorii, despre obstacolele si provocarile pe care le resimti. Este datoria noastra sa te ajutam si o facem cu drag. 

Terapiile recomandate pentru a te ajuta sa ramai in momentul prezent ca incepator:

-       Terapia Areiki

-       Yoga pentru Incepatori

-       Terapia pentru Spate

-       Yoga pentru imunitate si detensionare.