NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

Exista contraindicatii pentru yoga?

Incepem seria de articole Nirvana Yoga care raspund direct la intrebarile celor care ne urmaresc pe social media.

Ca sa putem raspunde la aceasta intrebare in deplinatatea ei si sa putem acoperi toate nuantele, am impartit-o in mai multe intrebari.

Cine poate sa practice yoga? Este yoga pentru toata lumea?

Raspunsul nostru: DA, yoga este pentru toata lumea, incepand cu varsta de 3 ani si pana la batranete se pot face diferite tehnici Nirvana Yoga, care sa ajute practicantul in fiecare etapa a dezvoltarii lui:

3 ani -7 ani – Krida Yoga – yoga pentru copii in care invatarea se face prin joc si joaca. Se fac si posturi, mantre, se invata sunetul OM.

8 ani – 12 ani – punem accentul pe exercitii dinamice, Secventa Asana Kriya, posturi de yoga pentru a dezvolta sistemul musculo-scheletal, pentru a forma o fundatie mintala si emotionala stabila: putere de concentrare sporita, disciplina, rabdare, empatie. Includem si jocuri care sa ii ajute sa relationeze in grup.

12 ani – 18 ani – adaugam Areiki, pranayama si tehnici de detensionare si meditatie.

18 ani+ - toate tehnicile din sistemul Nirvana Yoga, recomandate in functie de nivelul energetic, de stabilitatea mintii si de sanatatea corpului fizic.

Exista afectiuni care ne pot impiedica sa practicam yoga?

Desigur. Si este foarte important sa aflam despre existenta acestor afectiuni pentru a putea recomanda practica potrivita si pentru a evita practicile care ar putea sa agraveze acele afectiuni.

De exemplu, la inceputul lunii martie am demarat Cursul Nirvana Yoga pentru Incepatori.

Una dintre persoanele care isi dorea sa participe ne-a spus ca sufera de discopatie lombara. Aceasta afectiune presupune degenerarea discului intervertebral si rezulta in dureri in zona lombara.

De aceea, i-am recomandat practica de terapie pentru spate, deoarece pentru afectiunea respectiva, aceasta terapie are rolul de a ameliora simptomele si impreuna cu alte terapii yoga poate vindeca treptat acea afectiune.

In acelasi mod, o persoana care sufera de hipertensiune, nu poate face posturi cu aplecare in fata sau Secventa Asana Kriya. Pentru o astfel de afectiune am recomanda fie Cursul de Areiki fie Programul Personalizat de Practica Nirvana Yoga, pentru a putea ghida persoana respectiva spre vindecare intr-un mod treptat.

Exista afectiuni care ne pot impiedica sa practicam anumite tehnici, insa nu yoga in totalitatea ei. De aceea este necesar ca intotdeauna sa practicam cu profesori yoga calificati, cu experienta de practica care ne pot ghida in aceasta calatorie spre vindecare.

Ce practici yoga putem face cand suferim de anumite afectiuni?

O sa va dam cateva exemple de practici ce pot fi facute atunci cand suferim de anumite afectiuni.

In general insa, exista si alte boli asociate, asa ca depinde si de varsta persoanei respective, de nivelul de energie al sufletului si al mintii.

1.    Afectiuni ale coloanei

-       terapia pentru spate

-       yoga pentru detensionare

-       terapia Areiki

-       pranayama

-       mantre

2.    Hipertensiune

-       terapia Areiki

-       exercitii pregatitoare de respiratie

-       anumite posturi yoga

-       tehnica de relaxare profunda

-       yoga pentru detensionare

-       pranayama

-       mantre

3.    Anxietate si depresie

-       Exercitii dinamice

-       Exercitii pregatitoare de respiratie

-       Clasa de yoga / terapia pentru spate (daca exista si alte boli asociate)

-       Tehnica de relaxare profunda

-       terapia Areiki

-       yoga pentru detensionare

4.    Boli autoimmune

-       terapia Areiki

-       tehnici kriya

-       clasa de yoga

In concluzie, este necesar sa intelegem ca practica de Nirvana Yoga este deschisa tuturor si este benefica tuturor. Ca exista anumite terapii cu care incepem atunci cand suferim de afectiuni fizice sau mintale, pentru a ne asigura ca practicam yoga in modul corect, in modul optim.