NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

Faceti si meditatie la sfarsitul practicii de yoga?

Imi amintesc lista cu obiective pe care o facusem inainte sa implinesc 28 de ani si printre acestea se numara si “sa invat sa meditez”.

Cu toate ca nu reusisem sa meditez niciodata, in constiinta mea primeam tot timpul acest mesaj: sa invat sa meditez, sa invat sa meditez.

Incercasem de cateva ori sa urmez diferite tipuri de ghidari in meditatie si, trebuie sa recunosc, ca eu eram persoana care deschidea ochii sa vada daca toti ceilalti din cercul de meditatie reuseau sa faca asta, deoarece atunci, mintea imi era atat de agitata incat nu reuseam nici sa tin ochii inchisi mult timp.

Si cunoasterea despre ce inseamna a medita era asa de putina, incat credeam ca a tine ochii inchisi este suficient pentru a reusi.

La cateva zile dupa ce am implinit 28 de ani am inceput trainingul de profesor Nirvana Yoga in Ashramul Thapovanam. 

Prima tehnica de meditatie si prima experienta cu meditatia am avut-o la sfarsitul practicii de Areiki, cand am simtit o senzatie de calm si pace interioara nemaintalnita pana in acel moment.

Areiki este o tehnica de vindecare si o meditatie convenabila, care poate fi facuta si de cei cu mintea activa, care in mod normal nu pot simti relaxare prin alte tipuri de tehnici.

Meditatia Amasana, cea concentrata pe respiratie, a fost o experienta pe care am avut-o in anii ce au urmat, atunci cand Guruji mi-a recomandat practica pentru a putea avansa in calatoria de cunoastere de sine.

Meditatia este cea mai rapida metoda de eliminare a negativitatii interioare dar si cea mai dificil de facut, deoarece in timpul acestei tehnici nu exista nici o miscare, atentia este concentrata pe senzatiile din nari si purificarea care are loc la nivelul mintii se simte intr-un ritm acelerat. Astfel, prin sita constientului se cern senzatiile energiei negative care se elimina: ganduri, imagini, senzatii psihosomatice etc.

Pentru a sustine acest proces de meditatie, puterea de concentrare, determinarea si conditia fizica trebuie sa fie la un nivel optim, altfel procesul este dificil.

Sau, procesul este mai dificil decat trebuie.

Dificil nu din cauza tehnicii per se, actul de a medita si starea de meditatie inseamna contopirea constiintei cu energia primordiala. Deci o stare pozitiva, de beautidine, calm, senzatii care nu pot fi descrise in simple cuvinte.

Procesul de meditatie este dificil din cauza mintii – a acumularilor energetice negative interioare. Care se manifesta in multe tipuri de defecte de caracter, ignoranta, inabilitate de a manifesta calitati precum rabdarea si puterea de concentrare.

De aceea, inainte de a trece la practica de meditatie, pentru marea majoritate a participantilor la clasele noastre, recomandam alte tehnici care sa ii ajute sa ajunga la nivelul la care pot medita.

Aceste terapii ajutatoare sunt recomandate in functie de nivelul de energie al sufletului, nivelul energetic al mintii, nivelul de fitness, diverse tipuri de afectiuni in corpul fizic sau la nivel mintal.

De exemplu, pentru o persoana care are multe ganduri, stari de anxietate, depresie, instincte negative, practica de meditatie nu este recomandata in prima faza.

Sau daca o persoana sufera de afectiuni severe ale coloanei, atunci nu poate sustine postura de meditatie.

In aceste cazuri apelam la practici care ne ajuta sa ne pregatim pentru meditatie:

-       Practica de yoga: Secventa Asana Kriya, posturi, tehnica de relaxare profunda;

-       Terapia pentru spate;

-       Pranayama: tehnici de respiratie yoghina;

-       Terapia Areiki.

Sustinem clase si cursuri de meditatie, insa ele sunt recomandate persoanelor care au mai practicat alaturi de noi si au trecut prin perioada de inceput a practicii, care au invatat sa isi controleze mintea intr-o oarecare masura si care reusesc sa se intoarca la momentul prezent si sa urmeze ghidarea.

In cadrul Cursului de Yoga pentru Incepatori de 14 sesiuni invatam Meditatia OM, o meditatie recomandata si incepatorilor si avem si o sesiune de practica unde incercam Meditatia Amasana, cea concentrata pe respiratie timp de 20 de minute.

Atunci cand predam clasele de yoga pentru incepatori, in functie de persoanele care participa la clasa respectiva, practicam Meditatia Amasana pentru 5 minute.

Guruji ne invata ca este datoria fiecaruia dintre noi sa ne cunoastem pe noi insine, sa ne uitam in interior si sa descoperim minunea de a fi om. Pentru aceasta, meditatia este absolut necesara. Si pentru a medita trebuie sa incepem calatoria de practica yoga si sa construim sesiune cu sesiune abilitatea de a fi prezent, de a ne concentra spre interior.