NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

Este in regula daca mintea imi zboara in diferite directii in timpul meditatiei sau practicii yoga?

Primul lucru pe care fiecare practicant de yoga il observa in sesiunile de yoga de inceput este inabilitatea de a ramane cu mintea concentrata la practica.

Este normal sa se intample asa la inceput, deoarece nu exista control asupra mintii, insa nu este in regula sa ramana asa pe termen lung.

Scopul practicii de yoga este de a elimina treptat particulele de energie negativa care rezulta in multe ganduri la nivel constient.

Dar ca aceasta purificare sa se intample, atunci cand practicam trebuie sa practicam constient si nu cu mintea absenta - permitand mintii sa calatoreasca in voie in trecut si in viitor, creand mii si zeci de mii de ganduri si trairi.

Inainte de a raspunde la intrebare in detaliu, as vrea sa discutam cateva concepte care ne vor ajuta sa intelegem mai bine care este contextul acestei conversatii:

1.  Particularitatea sistemului Nirvana Yoga;

2.  Modalitatea de practica;

3.  Capcanele sau cunoasterea falsa din timpul practicii yoga– care te tin prizonier in acest cerc vicios in care mintea nu poate ramane in momentul prezent.

1. Particularitatea Nirvana Yoga

Unicitatea sistemului nostru este nascuta din faptul ca fondatorul sistemului, Guru Madhavacharyan este un Guru complet.

Guruji este un Guru complet deoarece a atins starea de Nirvana, starea de contopire totala cu energia primordiala.

Scopul acestei Nirvana este unul complex, care necesita mult studiu si practica yoga pentru a fi inteles in deplinatate, insa putem mentiona cateva din beneficiile acestei Nirvana pentru fiecare din noi si in acelasi timp, la nivel universal:

-      Pentru a ajuta fiecare suflet in parte sa elimine suferinta, ignoranta, egoul prin arta de a trai invata in Sistemul Nirvana Yoga;

-      Sa ajute oamenii sa treaca de la un nivel de constiinta mintala la un nivel de constiinta sufleteasca;

-      Pentru a ajuta fiecare suflet sa atinga scopul calatoriei sale;

-      Pentru a putea face trecerea din Era Raului (Kali Yuga) in Era Adevarului (Satya Yuga);

-      Pentru a impartasi cunoasterea adevarata, cunoasterea divina in toate aspectele vietii moderne.

Fiecare tehnica Nirvana Yoga pe care Guruji a revelat-o este o tehnica completa, cu efect 100% benefic asupra corpului tridimensional: fizic, energetic si cauzal.

Fiecare clasa de yoga, meditatie sau pranayama are rolul de a ridica nivelul de energie al participantului si astfel de a elimina din constiinta energia negativa care il tine captiv intr-un mod de a fi incongruent cu natura sa sufleteasca.

Practicile sunt eficiente, metodologia este predata foarte clar si Nirvana Yoga are tehnici potrivite pentru fiecare etapa de dezvoltare a unui om, pentru fiecare afectiune, fizica sau mintala.

Unicitatea consta si in aceasta abilitate a sistemului de a avea rol de vindecare pentru fiecare suflet, deoarece energia primita in timpul practicii este insasi energia din care sufletul a fost creat, acum milioane de ani, in etapa incipienta a vietii pe Pamant. 

2. Modalitatea de practica

In discursul de Shivaratri, Guruji ne povestea despre curba de invatare a unui pictor, de la a nu stii sa deseneze o linie si pana la a deveni maestru dupa 10 ani de practica serioasa in arta de a picta.

In acelasi mod, atunci cand participi la prima clasa, te ghidam de la zero, invatandu-te in detaliu cum sa practici corect pentru a putea primi cat mai multe dintre beneficiile practicii Nirvana Yoga.

Cateva dintre ghidarile de baza in practica Nirvana Yoga:

-      trebuie sa aduci mintea in interiorul corpului, sa observi senzatiile din timpul exercitiilor, posturilor, relaxarii si sa intelegi care este starea reala a corpului si a mintii tale;

-      in prima faza corpul va fi mai rigid, nu vei putea face posturile in totalitate si asta este ok, cu timpul, prin practica, vei vedea mari schimbari in puterea ta fizica si mintala;

-      o data ce inveti posturile si devii flexibil, importanta de a-ti aduce mintea in interior este si mai mare, deoarece o data ce mintea a invatat ceva, are tendinta de a fugi din momentul prezent;

-      prin practica, atunci cand iti observi corpul vei putea sa simti fluxul de energie si iti vei simti corpul fara greutate – weightlessness;

3. Capcanele sau cunoasterea falsa din timpul practicii yoga – care te tin prizonier in acest cerc vicios in care mintea nu poate ramane in momentul prezent.

Muzica in timpul practicii nu este necesara. Ea te va distrage si nu va permite procesului de meditatie, de observare interioara sa aiba loc. Poti simti o relaxare superficiala, insa pe termen lung nu vei putea avansa cu practica, nu vei putea simti senzatiile din practica si nu te vei putea cunoaste cu adevarat.

Hainele de practica nu trebuie sa fie sumare, mulate si de culori inchise, ele trebuie sa fie lejere, din materiale naturale si culori deschise. In timpul practicii trebuie sa simti senzatiile energetice si cu haine sportive vei simti senzatiile acelor haine, nu cele energetice.

Yoga nu inseamna posturi fizice complicate, yoga inseamna ‘contopirea dintre suflet si energia primordiala’ care are loc prin diferite tipuri de tehnici yoga care tind spre meditatie. Asanele reprezinta 10% din practica de yoga.

Practica de yoga care este foarte fizica nu te va ajuta sa evoluezi spiritual.

Respiratia din timpul practicii trebuie sa fie normala, pe nas, deoarece atunci cand o controlam mintal, mergem impotriva necesitatii de a ne inchina energiei universale, ea stiind intr-adevar care sunt procesele care trebuie sa aiba loc la nivel energetic.

Toate acestea si multe altele, pot fi bariere in calea eliminarii gandurilor din constiinta ta, nereusind niciodata sa depasesti acest nivel incipient de practica.

Astfel, este in regula ca mintea zboara in diferite directii in timpul practicii?

Este normal sa se intample, deoarece nu ai inca training in a-ti controla mintea si nici practici spirituale care sa te ajute la indepartarea energiei negative care produce aceste ganduri. Insa, nu este in regula sa practici yoga gandindu-te incontinuu la alte lucruri, deoarece atunci nu vei putea avansa catre o stare de calm interior.

De asemenea, daca nu reusesti sa iti aduci mintea in momentul prezent, vei continua acest ciclu de ganduri infinite si vei fi mereu la mila mintii, la mila gandurilor, fara nici o putere reala de a alege sau a decide.

Deci, este normal sa se intample, dar nu este in regula. Si prin practica poti depasi acest nivel si poti atinge stari de fara ganduri, de liniste si pace interioara.

Pasii catre a reusi sa ramai conectat la momentul prezent prin practica Nirvana Yoga:

-      la inceput vei observa inabilitatea mintii de a ramane si 1 secunda conectata la momentul prezent;

-      aplicand ghidarea oferita de profesori din timpul practicii, vei reusi in timp sa iti aduci mintea in interiorul corpului si sa devii observator;

-      energia pe care o primesti de la Guruji va elimina treptat toate gandurile din constiinta ta, astfel incat sa poti fi prezent tot timpul. Nu doar in timpul practicii, ci in fiecare moment al vietii tale.

Pentru a intelege care sunt practicile necesare tie, care te pot ajuta in aceasta calatorie de crestere spirituala, de relaxare mintala, de eliminare a gandurilor, ne poti scrie despre nevoile si obiectivele tale de practica. Iti raspundem cu drag si astfel poti face primul pas spre o minte echilibrata.