NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

Scapa de anxietate prin practicile yoga

Din cauza numarului foarte mare de cazuri intalnite la nivel global, anxietatea a ajuns sa fie considerata boala secolului in care traim.

La nivel mondial, 1 din 13 persoane sufera de anxietate. In sens larg, anxietatea este o stare patologica ce se caracterizeaza printr-o stare de teama generalizata, fara o cauza clara, si este insotita de semne si simptome care indica o activitate crescuta a sistemului nervos.

Anxietatea este, pe de o parte, un raspuns natural atunci cand individul este expus unui pericol, insa atunci cand devine o stare constanta poate fi coplesitoare.

Cifrele actuale arata faptul ca 20% dintre romani sufera de tulburari psihice, iar numarul bolnavilor este in crestere. Dintre aceste tulburari psihice, anxietatea se afla pe primul loc, urmata de depresie si insomnie.

Practicile de yoga – ameliorarea, vindecarea si prevenirea anxietatii pe termen lung

Exista o serie de simptome si manifestari ale anxietatii atat la nivel fizic cat si psihologic, dar cel mai indicat ar fi ca diagnosticul sa fie setat de catre personalul de specialitate (psiholog sau psihiatru). Multe dintre simptomele axietatii pot fi cauzate si de alte afectiuni.

De asemenea, exista o serie de diferite tipuri de anxietati care au manifestari diferite si nevoi diferite de tratament. Pentru cei care au trecut insa de acest pas, yoga ofera o serie de practici si tehnici, cum ar fi meditatia mindfulness, care pot ameliora, vindeca si preveni starile de anxietate pe termen lung.

Practicile de yoga actioneaza asupra sistemului nervos, stimuland sistemul nervos parasimpatic. Practicantul va simti o senzatie de relaxare si stare de bine imediate.

Tehnici generale de mindfulness pentru ameliorarea simptomelor cauzate de anxietate

Nirvana Yoga este un sistem de practici yoghine complet, iar fiecare individ in parte poate primi setul de practici potrivite pentru dezvoltarea lui individuala. Insa, exista si o serie de tehnici generale de mindfulness oferite de sistem pentru a ameliora simptomele cauzate de anxietate, cum ar fi: Mantrele Psihoterapeutice si Pranayama.

●      Mantrele psihoterapeutice

Mantra psihoterapeutica consta intr-o serie de sunete care, cantate in mod repetat, creaza vibratii in corp si la nivelul mintii. Aceste vibratii induc o stare de relaxare profunda, o stare meditativa.

Mantra psihoterapeutica poate fi practicata de catre oricine si este o mantra foarte importanta pentru sanatatea mintala.

Practica include si o parte de meditatie – mindfulness prin observarea senzatiilor din corp.

●      Pranayama

Un alt set de practici yoghine care pot fi aplicate cu succes in cazurile de anxietatea sunt practicile de Pranayama.

Pranayama este una dintre principalele practici spirituale care, impreuna cu meditatia, se concentreaza exclusiv pe interior.

Prin practica de Pranayama, un volum mai mare de energie a fortei vietii patrunde in interior si este directionat catre fiecare celula a corpului, catre creier si catre fiecare sistem de organe.

Pranayama creste capacitatea pulmonara. O persoana normala foloseste pana la 70% din capacitatea plamanilor. Cei care practica Pranayama in mod regulat, ajung sa creasca si sa foloseasca intreaga capacitate pulmonara pentru a respira si pentru a oxigena organismul.

Un flux mai mare de oxigen in corp inseamna un flux mai mare de oxigen catre creier, cresterea nivelului de energie, eliberarea de stres si calmare.

In multe dintre crizele de anxietate sunt recomandate exercitii de respiratie, insa, tehnicile de Pranayama sunt mai mult decat atat: sunt practici spirituale, care aduc beneficii atat in corpul fizic, cat si la nivel mental si spiritual. Asta inseamna ca nu doar amelioreaza crizele de moment, ci duc treptat la vindecare si prevenirea aparitiei acestora.

In luna Septembrie te asteptam la clasele de Pranayama de la studiourile Nirvana Yoga din Bucuresti sau Cluj Napoca!