NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

Iti trebuie un anumit tip de fizic pentru a face yoga?

Raspunsul este “cu siguranta nu”.

Toata lumea poate practica yoga, indiferent de inaltime, greutate, culoarea parului sau dimensiunea taliei.

Practica de yoga nu este despre cum arati, este despre ce reusesti sa transformi in interior.

Dar inteleg de unde vine intrebarea aceasta. Daca dai un search pe Google la cuvantul ‘yoga’ sau ‘postura’, daca ai dat follow pe Insta sau Facebook unor studiouri sau unor persoane care practica sau predau yoga, vei vedea acelasi lucru: fete tinere, slabe, tonifiate, in posturi complicate, care isi etaleaza corpul excesiv in timp ce vorbesc despre faptul ca interiorul conteaza.

Si este ironic, dar face parte din cultura pe care am creat-o de-a lungul evolutiei noastre, cultura care se axeaza pe exterior chiar si atunci cand pretinde ca vorbeste despre interior.

Unul dintre beneficiile pe care le primim prin practica este detasarea de acest filtru mintal in care ne intelegem si ne vedem doar ca corp fizic.

Adevarul este ca noi, fiecare dintre noi, fiecare suflet … suntem energie. Corpul fizic este instrument pentru ca aceasta energie sa poata lua actiune.

Si corpul fiecaruia dintre noi este rezultatul acestei calatorii a sufletului, este rezultatul acumularilor energetice negative sau pozitive – a samskarelor, defectelor pe care le avem in yoga nadis – canalele de energie, defectelor pe care le avem la nivelul pranelor sau ale agnis sau dimpotriva, functia optima a acestor centrii energetici.

Caci corpul fizic nu este doar ‘skin deep’ ci are un univers de trilioane de celule si majoritatea sunt in interior.

Atunci cand vorbim despre ce terapie yoga ni se potriveste, este vorba nu de atributele fizice ale corpului, ci de integritatea sau sanatatea organelor, a sistemelor de organe, glandele adrenale, coloana vertebrala, sanatatea si echilibrul de la nivel mintal.

Astfel, tipul de practica potrivit tie nu este determinat de aliura fizicului, ci de nevoile de vindecare sau de echilibrare pe care le ai.

Atunci cand ajungem in Ashram in fata lui Guruji, Guruji percepe – stie nivelul energetic al sufletului, unde sunt acumularile de energie negativa, unde sunt dezechilibrele in corpul fizic si recomanda terapiile necesare in functie de aceasta nevoie a sufletului respectiv.

In studiourile din Bucuresti si Cluj, aplicam aceasta tehnica prin formularul de inscriere la curs si prin conversatii detaliate despre starea de sanatate a persoanei care isi doreste sa practice.

Noi nu avem aceeasi abilitate pe care o are Guruji, Dansul este un Guru complet, atingand deja Nirvana in anul 2005.

Insa, prin ghidarea oferita de Dansul, ne-a impartasit cunoastere despre cum putem identifica anumite aspect cruciale care tin de nevoia de practica a unei persoane si astfel, ii putem recomanda terapiile potrivite.

Caracteristica unui profesor Nirvana Yoga este faptul ca este intotdeauna student si este mereu in contact cu profesorii din India si cu Guruji pentru a invata din ce in ce mai mult despre cum poate ajuta fiecare persoana in parte sa isi atinga nivelul optim de dezvoltare fizica, mintala si spirituala.

Acestea fiind spuse, forma fizica a fiecaruia dintre noi va inseamna ca unele posturi le putem face foarte bine, iar pe altele in functie de trasaturile corpului fizic.

Scopul yoga insa nu este intrarea in fiecare postura dupa un etalon, fiecare persoana face atat cat poate, intrand in postura finala datorita abilitatii de a fi in momentul prezent, concentrat pe senzatiile din corp.

A intra in postura finala a fiecarei asane inseamna a fi in meditatie in fiecare postura. Nu inseamna sa atingi (doar) fizic, ci si mintal – adica energetic.

Astfel, fiecare din noi poate practica liber, se poate bucura de beneficiile primite in practica: sanatate fizica, sanatate mintala, un nivel de energie crescut, claritate mintala, manifestarea unor calitati precum empatia, dragostea si rabdarea. Si, the Holy Grail of human ability: sa faca intotdeauna actiunea potrivita la momentul potrivit.

Daca ai fost constrans sau constransa pana acum de pozele din social media, elibereaza-te de aceste conditionari si ia legatura cu noi pentru a-ti recomanda terapia Nirvana Yoga potrivita pentru tine.

See this form in the original post