NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

Yoga pentru copii - invata-l sa aiba rabdare

De multe ori auzim despre copiii din ziua de astazi ca sunt hiperactivi, ca isi pierd foarte repede interesul in orice fel de activitate, au nevoie de diversitate si nu au rabdare sa duca lucrurile la bun sfarsit.

Rabdarea este o virtute pe care in zilele noastre cei mai multi dintre adulti nu o stapanesc.

In consecinta, copiii nu au modele pentru a-si dezvolta astfel de calitati.

Rabdarea, insa, este o calitate ce merita cultivata inca de la inceput si care va ajuta copilul pe tot parcursul vietii in actiunile pe care le face si in deciziile pe care va fi nevoit sa le ia.

Prin posturile de yoga, copiii invata sa aiba rabdare si sa fie perseverenti

Agitatia si stilul de viata alert la care sunt supusi copiii de catre societate influenteaza in mod direct comportamentul lor. Tot ceea ce se intampla in jurul lor ii forteaza sa se adapteze la un ritm de viata care nu este natural si devin anxiosi si nerabdatori.

Copiii sunt expusi adesea unor factori emotionali, sociali si psihologici care le influenteaza comportamentul. De aceea, expunerea la o practica de yoga pentru copii ghidata de catre profesori specializati le va influenta intr-o maniera pozitiva comportamentul si in afara studioului de yoga.

Prin intermediul posturilor de yoga, copiii invata sa fie perseverenti si sa aiba rabdare cu ei insisi, sa se conecteze cu corpul lor, sa respire corect si sa aiba controlul asupra actiunilor pe care le intreprind prin prezenta.

Principalele miscari de yoga pentru copii

In timpul practicii de yoga, copiii invata principalele reguli care ghideaza executarea unei miscari de yoga (sau asane):

●      CHIRAM – postura sa fie tinuta o perioada indelungata (putem incepe  cu 30 de secunde si sa crestem treptat);

●      SUKHAM – postura sa fie sustinuta fara efort (este important sa avem  corpul ferm, dar relaxat);

●      STHIRAM – postura sa fie stabila.

Curiozitatea in descoperirea de noi posturi ii ajuta sa isi exerseze rabdarea in a pastra posturile in mod corect. Invata sa preia controlul asupra propriei minti si a propriului corp si sa lucreze armonios pentru a-si atinge obiectivul.

Yoga pentru copii – tehnici de relaxare, care ii ajuta pe cei mici sa isi descopere propriile senzatii

In timpul practicii de yoga, copiii invata tehnici de relaxare. Cei mai multi dintre copii considera ca relaxarea are loc doar atunci cand dorm. Prin tehnicile de relaxare pe care le invata la clasele Nirvana Yoga pentru copii ei invata sa isi aduca mintea in interiorul corpului pentru a-si descoperi propriile senzatii.

Un alt instrument al claselor Nirvana Yoga il reprezinta jocurile de creativitate, incluse in practica de yoga pentru copii, prin care copiii invata sa aiba rabdare nu doar cu ei insisi, ci si cu cei din jur, sa respecte individualitatea si ritmul celorlalti copii, sa asculte si sa fie cooperanti si nu competitivi.

Si pentru ca studiile in educatie au demonstrat faptul ca cei mai multi copii invata prin exemplu si imitare mai des si mai repede decat in orice alta forma, profesorii de yoga pentru copii sunt modele de comportament pentru ei.

Profesorii de la studiourile Nirvana Yoga constituie modele reale pentru virtutile pe care le predau si pe care le transmit copiilor prin practica de yoga.

Este important sa mentionam faptul ca aceste calitati pe care copiii le dobandesc in timpul practicii de yoga nu se manifesta doar pe covorase. Ele vor fi insusite si se vor reflecta si in comportamentul lor in afara studioului, in relatiile familiale sau in colectivitate.

Tehnicile de respiratie, posturile si tehnicile de relaxare sunt instrumente care ajuta copilul sa se descopere, sa actioneze si sa reactioneze si sa dobandeasca acele calitati atat de necesare pentru a avea o crestere si o dezvoltare sanatoase si echilibrate.

Copiii invata ca prin concentrare si determinare pot atinge echilibrul necesar pentru a realiza posturile. Asta ii invata sa aiba rabdare sa atinga rezultatele dorite fara sa acumuleze frustrari si fara sa caute „scurtaturi”.

Daca iti doresti si tu aceste deprinderi pentru copilul tau,inscrie-l la clasele noastre saptamanale.