NIRVANA YOGA Clase si cursuri Nirvana Yoga, Nirvana Yoga retreats in India, Yoga si nutritie

View Original

Cum iti influenteaza nivelul de energie sanatatea mintala?

Nirvana Yoga este un sistem holistic, o abordare stiintifica a spiritualitatii care are ca scop indepartarea cauzelor care produc boli si dezechilibre la nivel fizic si mintal.

Pentru o viata echilibrata si fericita este important sa intelegem cum functioneaza sistemul uman pe toate palierele lui: fizic, mintal si spiritual.

Despre sanatatea mintala

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste sanatatea mintala ca fiind o stare de bine interioara, in care fiecare individ isi realizeaza potentialul si face fata cu brio stresurilor vietii, lucrand productiv si eficient si reusind sa contribuie pozitiv in comunitatea in care traieste.

Ce inseamna afectiune psihosomatica?

Afectiunile psihosomatice sunt acele afectiuni care includ atat mintea cat si corpul in simptomatologie si cauze. Unele boli fizice sunt agravate de stari mentale negative precum stresul si anxietatea, starea mentala afectand direct simptomatologia bolii in corpul fizic.

Sistemul filozofic al Nirvana Yoga explica cum se formeaza aceste dezechilibre fizice si mintale si recomanda terapia optima care sa ajute la indepartarea problemei pentru totdeauna.

Ce este mintea?

Ca sa vorbim despre sanatatea mintala, trebuie sa intelegem in primul rand ce este mintea. Guru Madhavachayran, fondatorul sistemului Nirvana Yoga, explica in detaliu despre minte si suflet.

In interiorul fiecarui corp exista viata. Fara viata, corpul fizic nu poate exista, nu poate lua nici una din actiunile pe care le face in mod normal. Un cadavru nu mananca, nu merge si nu zambeste.

In Nirvana Yoga, ceea ce stiinta numeste viata, are denumirea de suflet. In interiorul fiecarui corp exista un suflet.

Sufletul este energie si este creatia lui Dumnezeu. De-a lungul calatoriei sufletului, prin experiente, acesta a acumulat un alt tip de energie: mintea. Ea este formata din totalul experientelor pozitive si negative, acumulate ca particule de energie in canalele noastre de energie.

Nivelul de energie al sufletului depinde de aceste acumulari negative din minte: cu cat exista mai multa acumulare negativa, cu atat nivelul de energie este mai scazut. Daca acumularile energetice sunt pozitive, atunci nivelul de energie al sufletului, al persoanei respective, este mai inalt.

Nivelul energetic al unei persoane se regaseste intr-una din chakre, acestea fiind centrele de actiune ale mintii.

Nivelul de energie al sufletului impreuna cu educatia primita in familie si cultura locului unde a luat nastere sufletul respectiv rezulta in nivelul de energie din aceasta viata.

Nivelul de energie inalt se manifesta in plan constient prin multi indicatori care ne sunt cunoscuti:

-       o minte pozitiva,cu ganduri pozitive si emotii echilibrate

-       un corp fizic sanatos

-       manifestarea dragostei, a empatiei, a rabdarii

-       claritate mentala

-       perspectiva sanatoasa si creativa asupra vietii

-       legatura stransa cu divinitatea – viata traita cu abandon

-       calm si pace interioara

Un nivel de energie scazut este sinonim cu alte tipuri de trairi: ganduri negative, instincte negative, anxietate, depresie, inabilitatea de a face fata stresului etc.

In general, oamenii sunt un amestec de energie pozitiva si negativa, deoarece fiecare om a trecut prin experiente pozitive si negative, fiecare om a avut momente cand nu a inteles mesajul lui Dumnezeu in constiinta lor si a reactionat gresit

Problema este ca, aceasta energie negativa acumulata in interior rezulta in afectiuni mintale si fizice pe care nu le putem vindeca complet in absenta practicilor in care primim energie universala.

Cauza bolii care este la nivel energetic poate fi indepartata doar de o practica care ne ajuta sa primim energie. Altfel, daca e tratata doar fizic sau psihologic, ea se va manifesta din nou in viitor, in acelasi mod sau sub o forma noua.

Afectiunile psihosomatice au o caracteristica speciala: de multe ori, testele medicale releva faptul ca nu exista dezechilibru in corpul fizic si ca de fapt, toata simptomatologia crezuta fizic este declansata la nivel mintal. In acest caz, medicina moderna nu are solutii de vindecare, ci doar de alinare temporara.

In practica de Nirvana Yoga gasim solutia de vindecare:

·      Sadhana

·      Rugaciune

·      Samarpanam

Acesta este tripodul care ajuta la eliminarea energiei negative din minte: practica de yoga potrivita, rugaciunea si abandonul constient al negativitatii interioare.

Daca afectiunea respectiva are nevoie si de un tratament alopat pentru a suplini ceea ce corpul fizic nu mai produce, sau produce in cantitati hipo sau hiper, atunci acel tratament trebuie urmat impreuna cu cel propus de sistemul nostru.

Solutia pentru vindecarea permanenta a bolilor la nivel mintal este cresterea nivelul de energie dinspre chakrele inferioare catre cele superioare.

Cea mai eficienta terapie care creste nivelul de energie rapid este Terapia Araiki. Prin practica de Araiki fiecare persoana isi poate creste nivelul de energie, poate avea constientizari de sine si isi poate schimba stilul de viata.

Aceasta este abordarea in practica Nirvana Yoga, un sistem de vindecare unic in lume. Fiecare student este evaluat si primeste ghidare privind practicile care ii sunt necesare pentru ca aceasta crestere a nivelului de energie sa aiba loc.

Spre deosebire de alte solutii conventionale, e nevoie de timp, implicare si angajament catre schimbare. Dar beneficiile sunt pe termen lung si se extind nu doar la nivel individual, ci si la nivel de societate si pentru generatiile viitoare.

Citeste mai multe despre constituenta corpului energetic:

Cate chakre are corpul uman

6 tipuri de comportamente

Cum sa iti echilibrezi chakrele