Ce este acela un job fericit?
Pentru majoritatea oamenilor un job fericit pare un oximoron. Doi termeni antagonici care in general nu ar trebui pusi impreuna.
Noi am vrut sa cercetam ce inseamna un job fericit, ce ar presupune si sa comparam cu ce se intampla in realitate.
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste fericirea la munca astfel:
1. Un job fericit este acela in care presiunea pusa pe angajat este direct proportionala cu abilitatile acestuia, este corelata cu controlul pe care il are peste munca lui si suportul pe care il primeste de la oamenii relevanti pentru el.
2. Un job fericit nu inseamna absenta conditiilor neprielnice, ci abundenta conditiilor care promoveaza sanatatea la locul de munca.
Care ar fi aceste conditii care promoveaza sanatatea locului de munca?
· Evaluarea constanta a riscurilor pentru sanatatea angajatului
· Informatii corecte si training in domeniul sanatatii
· Practici si structuri implementate pentru a oferi suport si a sustine sanatatea angajatului
Ce se intampla in realitate?
· Se pune o presiune imensa pe angajat. In general ceea ce i se cere depaseste cunoasterea si abilitatile sale si declanseaza imposibilitatea de a face fata.
· Superiorii si colegii nu isi manifesta suportul, angajatul neavand control asupra procesului integral de munca.
· Uneori se face confuzie intre provocare, presiune si termenul de stres, acesta din urma fiind folosit ca scuza pentru practici manageriale prost implementate
Cum se manifesta stresul intern?
Ce ne intereseaza pe noi ca terapeuti este modul in care presiunea externa se converteste in presiune interna si apoi in dezechilibru la nivel fizic.
Nu este posibil sa prezicem cine este susceptibil unui dezechilibru cronic cauzat de stres. Exista patru etape in dezvoltarea dezechilibrelor cauzate de stres.
1 Etapa:
Atacuri psihologice repetate si excesive cauzate in mediul de la birou sau din cel familial rezulta intr-o hiperactivitate a sistemului nervos. Persoana in cauza devine foarte usor iritabila si hiperactiva.
In acest prim stadiu poate dezvolta un tremur usor al membrelor. Somnul devine nelinistit si se instaleaza o stare de anxietate.
Persoana devine ingrijorata si anxioasa, cu un tip de gandire negativista, indentifica posibile dezastre in toate situatiile din jur.
In functie de personalitate, de constitutia fizica si de tipul de stres la care este supusa, persoana continua sa sufere aceste schimbari pe o perioada care variaza de la cateva zile la cateva luni sau ani.
A 2 etapa:
Daca situatia continua, persoana merge in a doua faza a dezvoltarii fenomenului de stres, faza psihosomatica. In aceasta faza, impreuna cu dezechilibrele mentionate mai sus, apar simptome precum hipertensiune, tremur, palpitatii, etc.
A 3 etapa:
In a treia faza, denumita faza somatica, se poate observa o crestere in functia metabolica a unor organe, in special organele cu senzitivitate crescuta, care variaza de la persoana la persoana.
De exemplu, daca tiroida este organul afectat, atunci putem observa o hipertiroidie, daca inima este organul afectat, atunci o tahicardie, iar daca stomacul este afectat atunci hiperclorhidrie.
In acest stadiu ne putem da seama care organ va fi cel afectat prin impactul negativ al stresului in corp, in functie de predispozitia genetica a persoanei si de mediul in care se afla.
A 4etapa:
In cel de-al patrulea stadiu boala se instaleaza complet in organul respectiv, cu simptome clare. Uneori aceste stadii ale impactului stresului in corp sunt complet neglijate si se considera ca boala a aparut organic.
Insuficienta cardiaca, tireotoxicoza, astmul bronsic sau ulcerul peptic sunt exemple bine cunoscute ale efectului stresului in corpul fizic. Doar prin cunoasterea istoricului medical si a interventiei in stadiile incipiente ale acestor boli, poate rezulta intr-o vindecare completa si pe termen lung.
Cum ajuta Nirvana Yoga la relaxarea psihica?
Relaxarea incepe chiar din primul moment cand intri in contact cu mediul de la studio: spatiul este aerisit, cu miros de betisoare parfumate, cu tavan inalt si cu spatiu suficient intre covorase. La fiecare sedinta sunt maxim sase participanti, ceea ce ofera un sentiment de calm si liniste.
Profesorul este mereu zambitor, deschis si raspunde cu calm tuturor intrebarilor.
Este un spatiu intim cu un impact pozitiv asupra relaxarii mentale.
Facem exercitii de yoga pentru relaxare
In cadrul fiecarei practici se pastreaza un echilibru intre partea de stimulare si cea de relaxare.
In sedinta de yoga avem urmatoarele metode de relaxare:
· Observam senzatiile din corp si respiratia.
· Cantam sunete care provoaca vibratii in corp si la nivel mental. Aceste vibratii au rolul de a calma mintea.
· Ritmul posturilor este lin, combinand posturile dinamice cu cele statice.
· Tehnica de relaxare profunda dureaza 15 minute si este foarte eficienta in a relaxa tot corpul si de a oferi senzatia de relaxare la nivel mental.
· Tehnica de pranayama ajuta la purificarea excesului de ganduri, astfel ajutand la obtinerea unei stari meditative.
“Relaxarea mentala este ceea ce urmarim prin practica de yoga. Este cea mai importanta unealta pentru schimbare si transformare profunda. In lipsa relaxarii rezultatele obtinute sunt doar pe termen scurt.”
Vino si tu la o sedinta de yoga si ai experienta a ceea ce inseamna sa fii relaxat in adevaratul sens al cuvantului. Pentru mai multe detalii ne poti scrie la yogi @ nirvanayoga. ro sau ne poti suna la 0733.756.897.