De cate ori ai auzit in ultima perioada mentionandu-se despre Sistemul Imunitar?
Te-ai gandit oare la sistemul tau imunitar?
- Ce este si cum functioneaza?
- Ce poti face ca sa il ajuti?
- Ce se intampla cand nu functioneaza corect?
Sistemul imunitar este gardianul corpului nostru fizic. Sistemul imunitar este specific tuturor fiintelor vii: om, animale si plante.
Sistemul imunitar este o retea complexa de celule, tesuturi si organe care lucreaza impreuna pentru a proteja corpul de infectii.
Sistemul imunitar este de 2 feluri:
1. Sistemul imunitar cu care ne-am nascut. Aceasta este prima linie de aparare a organismului, iar in acest sens laptele matern este esential in dezvoltarea sistemului imunitar la bebelusi;
2. Sistemul imunitar dobandit in urma contactului cu agentii patogeni. Acesta din urma se poate obtine natural si/sau in urma vaccinarii.
Ce se intampla cand sistemul imunitar nu functioneaza optim?
Pe langa faptul ca suntem susceptibili sa racim, sa luam virusi care cauzeaza diferite afectiuni, bolile sistemului imunitar determina organismul sa lupte impotriva propriului corp.
Oamenii de stiinta inca studiaza si documenteaza felul in care sistemul imunitar functioneaza. Cu atat mai mult cu cat frecventa diagnosticarii cu boli autoimune a crescut enorm in ultimii ani.
In acest moment sunt peste 80 de boli autoimune identificate. Ele pot fi genetice sau se pot activa atunci cand stilul nostru de viata este neadecvat.
Ce este de retinut este faptul ca diagnosticarea in cazul bolilor autoimune poate dura ani de zile, deoarece simptomele acestora sunt de multe ori confundate cu alergii sau alte boli mai des intalnite.
Pana sa ajunga sa fie diagnosticate corect, organismul este supus multor altor tratamente, implicand atat un stres fizic, cat si mental.
Pana la acest moment specialistii au reusit sa identifice cativa factori principali care influenteaza sistemul imunitar:
· miscarea
· alimentatia
· stresul
· varsta
· somnul
Acum, te rog stai o clipa si gandeste-te la calitatea acestor 5 factori din viata ta de zi cu zi.
Faci miscare fizica? Mananci echilibrat? Ai grija de sanatatea ta mentala cu practici zilnice? Dormi bine? Respecti varsta pe care o ai prin actiuni potrivite?
Stiinta si practica Nirvana Yoga iti ofera o solutie de 5 in 1. Printr-un singur ritual de practica zilnica a tehnicilor Nirvana Yoga poti regla si echilibra toti acesti piloni care iti sustin sistemul imunitar.
Cum ajuta practica Nirvana Yoga mentinerea unui sistem imunitar puternic?
Cel mai important element al practicii de Nirvana Yoga este energia pe care o primim in timpul practicii. Aceasta energie are abilitatea de a elimina energia negativa si energia de boala din corp si de a vindeca.
Datorita acestui proces energetic, functiile hipo si hiper ale organelor sunt readuse la nivel optim, se sustine un proces metabolic corect de la nivel celular si se stimuleaza sistemul parasimpatic al corpului, raspunsul natural de relaxare fizica si mentala.
Astfel, practica de Nirvana Yoga ne ajuta sa aducem in parametri normali cei cinci piloni care sustin un sistem imunitar puternic.
Miscarea
Practica de Nirvana Yoga este bazata pe stimulare si relaxare, ajutandu-ne sa intelegem ritmul natural universal, acel ritm sanatos pentru minte si corp. De cele mai multe ori alegem sa facem o activitate fizica intensa si uitam sa ii oferim organismului oportunitatea sa se relaxeze.
Este important ca practica sa fie adaptata conditiei fizice
Practici sugerate: Yoga pentru incepatori, terapia pentru spate, yoga prin dans.
Alimentatia
Alimentatia nu trebuie sa fie un complicata ci echilibrata, adaptata mediului in care locuim si pe cat posibil alimentelor de sezon. In alimentatia yoghina avem 3 categorii de alimente: Satvik, Rajasvik si Tamasvik.
Mancarea satvika este ideala: proaspat gatita, alimente naturale si crescute bio pe cat posibil, cat mai putine alimente puternic procesate. La polul opus avem alimentele cu caracter tamasvik: conservele, mancarea gatita si mancat peste 3 4 zile, mancarea la conserva etc.
Pe langa principii, practica Nirvana Yoga ne ajuta sa aducem atentia in interior si ne creste capacitatea de perceptie a senzatiilor in corp.
Citeste despre filozofia de nutritie a Nirvana Yoga si incearca un program de yoga si nutritie pentru o viata echilibrata.
Stresul
Acesta este un subiect extrem de dezbatut dar se pare ca, desi avem o multime de discutii de specialitate, cercetari stiintifice, programe si solutii, nivelul stresului si numarul bolilor asociate acestuia cresc.
Ceea ce este in controlul nostru nu sunt factorii stresori ci felul in care noi reactionam la ei. Stresul asupra organismului poate veni din plan emotional dar si din plan fizic: suprastimulare in anumite activitati, alimentatie nepotrivita, expunerea la factori poluanti etc.
Practicile care ajuta la reducerea stresului: Yoga pentru detensionare, sesiunea de mantre, clasele de respiratie si tehnicile de relaxare profunda. Consulta programul claselor la Bucuresti si la Cluj.
Varsta
Cu cat inaintam in varsta cu atat imunitatea noastra scade. Dar calitatea vietii si sanatatea la varste inaintate depinde de felul in care avem grija de mintea si de corpul nostru.
Informeaza-te despre terapiile noastre si inscrie-te la clase.
Somnul
Nirvana Yoga te ajuta sa castigi discplina necesara pentru a avea un stil de viata echilibrat: un somn de 7-8 ore pe noapte, in intervalul corect iti aduce beneficii fizice si mentale de neegalat.
Alegand sa practici seara, reusesti sa te debarasezi de tot ce ai acumulat in timpul zilei prin stres si alte emotii si ganduri negative.
YOGA PENTRU IMUNITATE
Guru Madhavacharyan ne-a invatat o practica speciala pentru aceasta perioada plina de provocari, pe care deja o predam la studiourile noastre online la Bucuresti si la Cluj.
Practica dureaza 60 de minute si beneficiile se simt inca de la prima sedinta.