Sistemul Nirvana Yoga este bazat pe cinci piloni de dezvoltare si transformare a mintii, sufletului si corpului unei persoane: munca altruista, practica de yoga, abandon, samadhi si sampoornaleyanam (Nirvana).
Curiozitatea intervine in momentul in care ne intrebam ce treaba au aceste directii de dezvoltare personala cu fiecare dintre noi, si mai mult, de ce sa le alegem in locul altor tehnici cu care suntem mai familiarizati si care se potrivesc mai bine in contextul nostru cultural.
Ce descoperim in articolul de azi:
- Ce este yoga si ce practici putem face pentru relaxare mentala
- Ce este mintea si unde se gaseste in corp?
- Care sunt practicile indicate pentru relaxare mentala?
Sa incepem cu inceputul. Ce este yoga?
Yoga este educarea mintii si a corpului.
Mancarea adecvata, interactiunea pozitiva, disciplina, obiceiuri bune, haine potrivite, abandon, munca altruista, generozitate, compasiune, empatie si meditatie corecta, toate acestea combinate formeaza YOGA.
Yoga este necesara pentru curatarea si energizarea mintii si a corpului pentru a se alinia ritmului natural, si pentru a permite unei persoane sa traiasca in ton cu energia universala.
Yoga ne ajuta sa fim in uniune constanta cu Dumnezeu, sau energia universala, prin eliminarea culturilor negative, a bolilor si a dezechilibrelor mentale.
Ce este mintea?
Fiecare suflet este creat din energia pura dumnezeiasca. In timpul calatoriei sale, prin vieti diferite, sufletul acumuleaza un numar de culturi. Aceste culturi sunt create de suflet.
Sufletul este creat din energia de vacuum - culturile sunt manierisme, obiceiuri si trasaturi, care nu sunt in rezonanta cu energia de vacuum.
Aceste culturi vor crea o stare constanta de stres si presiune in suflet.
Pacea si serenitatea sufletului sunt pierdute cand acesta este ingreunat de culturi.
Mintea este suma totala de culturi pe care un individ le-a acumulat in calatoria sa. Aceste culturi sunt si pozitive si negative.
Orice este un obstacol pentru serenitatea si pacea unui suflet este o cultura negativa.
Mintea este responsabila de toate efectele negative resimtite in corp si la nivel de constiinta.
Sufletul ia o noua viata in functie de ponderea culturilor pozitive sau negative; prin acestea se creeaza circumstantele din viitoarea viata.
Corpul fizic, corpul energetic si sufletul pot fi in echilibru doar daca mintea este purificata de culturile negative.
Fiecare viata este o calatorie prin care avem oportunitatea sa purificam mintea de negativ si sa constientizam prezenta lui Dumnezeu in suflet.
Unde este situata mintea?
Chakrele, centrii nostril energetici sunt locul unde se localizeaza mintea.
Sunt centri de actiune ai mintii.
Mintea este cea mai puternica arma din lume. Daca este negativa este cea mai distructiva. Daca este pozitiva, este cea mai eficienta.
Este greu pentru multi sa accepte aceasta parte spirituala pentru ca nu o pot localiza intr-un organ specific, nu ii pot face o radiografie, nu o pot extirpa chirurgical si nici sa ii faca transplant.
Deci, in concluzie, nu exista.
Insa in acelasi timp, faptul ca stim ca ceva exista nu ne ajuta sa facem lucrul corect. Un alcoolic de exemplu stie ca are ficat si ca bautura il distruge sistematic. Stie ca poate sa faca ciroza, cancer si ca poate sa isi piarda viata.
Daca mintea este negativa, faptul ca stie nu il va ajuta sa iasa din problemele sale.
Cu toate ca in educatia noastra, in cultura noastra, nu suntem invatati sa ne gandim la noi mai mult decat ceea ce vedem fizic, cu siguranta am simtit prezenta mintii, a factorilor negativi din noi in multe situatii:
o Ganduri excesive, ganduri negative
o Stari emotionale negative si instabile
o Dorinta de a face lucruri care ne fac rau: alcool, tutun, droguri, relatii toxice, mancat excesiv etc
o Instabilitate mentala si imprevizibilitate
o Imposibilitatea de a duce la bun sfarsit ce incepem
o Imposibilitatea de a schimba defectele cu toate ca exista dorinta de a o face
Am simtit si prezenta lucrurilor poztive:
o Bunatatea si curajul pe care le manifestam in diferite situatii
o Puterea de a o lua la de la inceput
o Puterea de a ierta
o Dorinta de a rectifica situatiile atunci cand gresim
o Iubirea fata de noi insine, de familie, de prieteni
Si lista poate continua, cu diferite valente pentru fiecare din noi, caci fiecare suntem un mix aparte de pozitive si negative.
Cum relaxam mintea?
Cele mai recomandate tehnici de relaxare mentala pentru incepatori sunt:
o Practica de asane
o Practica de Salutul Soarelui
o Mantre
o Pranayama si meditatie
o Meditatia Areiki
Sadhana- sau practicile yoga- este unul din pilonii de baza ai sistemului nostru. Are ca si motto: “Nithya Sadhana Nithya Shanti Nithya Anandam”.
Inseamna “practica regulat pentru pace si fericire continua”.
Meditatia Areiki este o tehnica de vindecare unica in lume, care va permite unei persoane sa isi aduca mintea si corpul in ritmul natural intr-un timp rapid. Ajuta la vindecarea in corpul fizic si la primirea de cunoastere corecta, cunoastere despre sine si despre cei din jur.
Salutul Soarelui sunt o secventa de asane reunite in baza stiintifica, care aduc relaxare mintii si creierului prin echilibrarea la nivel energetic.
Salutul Soarelui ajuta la trezirea potentialului energetic din noi, armonizand mintea, corpul si sufletul.
Asanele sau posturile de yoga sunt eficiente in a trata diferitele afectiuni ale corpului si de a mentine mintea si corpul sanatoase. Cresc flexibilitatea, mobilitatea si rezilienta fizica si mentala.
Sunt eficiente in a stimila canalele energetice in corpul energetic.