Care sunt primele cuvinte care iti vin in minte atunci cand te gandesti la cuvantul “maturitate”?
Pentru mine, cuvintele s-au derulat asa: responsabilitate, frumusete, putere de decizie, rabdare, empatie si dragoste.
Cand eram mica, vedeam maturitatea, atunci cand ‘o sa cresc mare’ ca un cufar unde se aflau toate raspunsurile. O prevesteam ca o perioada in care toate intrebarile mele interne si-ar fi gasit raspunsul, iar lumea asta mare nu ar fi mai avut nici un secret pentru mine.
Nu stiu cum ati fost voi ca copii, insa pe mine inabilitatea de a intelege ceea ce se intampla in jur la adevarata valoare, caci totul se intelege treptat, a creat o mare presiune si dorinta interioara de a creste.
Am aflat treptat, crescand, ca maturizarea fizica nu vine neaparat la pachet cu o maturizare mentala sau emotionala. Si ca ele nu se intampla in acelasi ritm.
Cand aveam 20 plus, am cunoscut oameni peste 40 de ani care se comportau la fel ca mine atunci. Aveau aceleasi obiceiuri, purtau aceleasi discutii si parea ca timpul s-a oprit in loc pentru ei.
Tin minte in multe ocazii in care m-am surprins gandindu-ma ca eu nu as putea fi fericita asa. Ca atunci cand voi fi matura, as vrea sa viata mea sa fie altfel, ca eu sa fiu altfel decat eram atunci la 20, cand sincera sa fiu, lumea din jur nu imi daduse dezlegare la toate misterele sale, asa cum crezusem initial.
Ii multumesc lui Dumnezeu in fiecare zi ca am simtit aceasta chemare de a ma intelege in profunzime si de a intelege ce se intampla in jurul meu; ma bucur pentru inclinatia de a incerca sa ii inteleg pe cei din jur, sa inteleg cum le functioneaza mintea si mai departe, cum ii pot ajuta.
Revenind la maturizare, la acest aspect complex de a te dezvolta fizic, mental, emotional si spiritual in acelasi timp, e ceva ce multi dintre noi nu putem intelege la adevarata valoare.
Am cunoscut oameni pentru care maturizarea a insemnat sa urmeze un fir narativ cultural, fara sa cerceteze in interior, fara sa isi puna intrebari.
Ma refer la marea societate de consum, pentru care maturizarea a insemnat o casatorie, un copil, un job si o casa.
Departe de aspectele sociale, de mediu, de politica, departe de implicarea in ceea ce inseamna o viata traita holistic.
Pentru altii, maturizarea a insemnat indepartarea de orice concept care pare sa ii constranga in a-si trai viata asa cum simt ei ca e potrivit: familia, un job conventional, traditiile si cultura in care s-au nascut. Cei care refuza sa semneze un act de casatorie si care cred ca a fi vegetarian inseamna sa mananci salata verde 24/7.
Mai sunt cei pentru care maturizarea se masoara in cata cunoastere intelectuala pot acumula. Maturizarea se numara in cartile citite pe luna, in citatele reproduse in conversatii si in crearea unei iluzii de ‘autoritate atotcunoscatoare’ exterioara.
Pentru foarte putini dintre noi maturizarea inseamna intelegrea vietii in profunzimea ei si trairea fiecarei zi ca o contributie catre sine, catre cei din jur si in cele din urma, intrinsic tuturor celorlalte contributii si primar tuturor celorlate, catre Dumnezeu.
Dezvoltarea societatii si a sinelui catre tehnologie a adus multe imbunatatiri ale stilului de viata pentru o parte dintre noi. In acelasi timp, a creat o alienare de sine puternic inradacinata si o iluzie a faptului ca ceea ce facem acum este suficient.
Am fost intotdeauna fascinata de vorba aceea “fericiti cei saraci cu Duhul”, acei oameni care isi pot trai viata in patratica lor, fara a se intreba mai mult, fara a-si dori mai mult decat ceea ce vad. Din fericire pentru ei, pentru noi toti, aceasta vorba nu se va mai putea folosi pentru mult timp de aici incolo.
Din momentul in care Maestrul Madhavacharyan a atins Nirvana si apoi la 1 an, stadiul de Bodhi Satwa, a inceput perioada de reformare si recreere energetica la nivel universal, in fiecare suflet si atom de energie din lumea asta mare.
Asta inseamna ca, pentru prima oara de la momentul creatiei universului si apoi al sufletelor, procesul de constientizare nu mai este o optiune personala decat la nivel temporal.
Acum, o persoana care vrea sa mearga impotriva curentului de constientizare mai are doar cativa ani cat poate face aceasta, pentru ca in sufletul lui schimbarea se intampla, obstacolele sunt indepartate.
Stiu ca venim dintr-o cultura ortodoxa, in care putem doar sa atingem tangential aspecte precum vieti anterioare, calatoria sufletului, mintea ca si cumul de experiente pozitive si negative acumulate de-a lungul a zeci de mii de ani de evolutie interna si externa, si cred ca acest lucru este inca posibil deoarece maturizarea noastra, ca popor roman, ca popor global a fost doar una exterioara, fizica si materiala.
Motivul pentru care inca ne permitem sa fim contransi de anumite aspecte religioase, care nu dau cu rest la sfarsit de zi, este de fapt pentru ca ne opunem unei analize interioare legitime si autentice.
De unde vin rautatea, ignoranta, inchiderea, lipsa dragostei, barfa, lipsa rabdarii…din exterior? Dintr-o forta negativa exterioara? Care ne dicteaza noua ce sa facem?
Nu, ea vine din interior. Tot raul, ca sa existe in exterior, trebuie mai intai sa se nasca in interior.
Un sfat pe care Guruji mi l-a dat pentru a ma ghida in rolul de sotie, un rol nou pe care nu l-am mai avut pana acum, a fost “sa nu permiti niciodata fortei negative sa se trezeasca intre voi doi”.
Trebuie sa recunosc ca am ramas cu aceste cuvinte in minte, chiar si acum, dupa cateva saptamani bune de cand am primit sfatul.
In primul rand, a fost pentru prima oara cand am simtit ca prin maturizare spirituala am aceasta putere (observata in mine in primul rand de Guruji) de a suprima instinctul negativ inainte ca el sa se manifeste in gand, vorba sau actiune.
A fost un sfat pe care l-am primit in sufletul meu deschis, si care in acel moment a schimbat si a miscat ceva in mine.
Mai mult, m-a ajutat sa trec la urmatoarea etapa de gandire: daca acest sfat se poate aplica in casatoria mea, cu omul pe care l-am ales sa imi fie alaturi toata viata, atunci sfatul se poate aplica in legatura cu toti cei din jurul meu.
“Sa nu las forta negativa sa se trezeasca in mine in relatie cu oricine din jurul meu”. Si am simtit in acel moment ca viata mea poate capata o esenta cu adevarat sfanta, cu adevarat binecuvantata.
Cautam raspunsuri in exterior pentru ca asa suntem invatati si pentru ca asa ne-am invatat, fiind guvernati in mare parte de minte si nu de suflet.
Ne asteptam ca cei din jur sa se schimbe pentru noi, sa devina altfel pentru ca noi sa fim fericiti. Ii observam, ii criticam, ii sfatuim, ii barfim si ramanem prinsi intr-un cerc fara sfarsit.
Schimbarea vine din interior, dar nu oricum.
Momentele de “A-HA” mentale sunt egale cu 0 daca nu sunt sustinute de schimbare energetica. Daca nu primesti energie in suflet constient, atunci schimbarea nu se pune in actiune. Cel putin nu acum in contiinta in care iti traiesti viata asta.
Daca o faci constient, abia atunci poti intelege ce inseamna maturizarea pe toate planurile de existenta interioara si exterioara.
Guruji mereu ii sfatuieste pe cei care ajung in fata Lui, sa nu lase perceptia despre religie sau cultura sa stea in calea experientei spirituale.
Frica, critica, motivele contra care apar in minte, sunt insasi motivele pentru care maturizarea nu se poate intampla.
Prin practica de Nirvana Yoga, aceste obstacole interioare sunt indepartate. Nu este vorba de a urma fara a pune intrebari sau de a merge inainte fara a simti ca esti pe drumul cel bun.
Este asumarea conditiei umane si dorinta de a depasi negativitatea interioara pentru a deveni complet.
Filmele cu super eroi arata acele puteri externe care salveaza lumea de la atacuri externe.
Pana acum, Pamantul nu a fost distrus nici de meteoriti, nici de extraterestri, nici de rastutirea robotilor, insa a fost distrus prin obiceiuri negative, prin nepasare, prin ignoranta, prin dorinte si prin neimplicare.
Maturizarea noastra ca specie a fost mult intarziata, insa acum, prin binecuvantarea si dragostea lui Dumnezeu fata de noi, aceasta etapa si-a inceput sfarsitul.
Lipsa maturitatii interne poate fi inlocuita cu raspunsuri, dar este necesar un punct de inceput.
Guruji a binecuvantat lumea asta cu multe practici de yoga care sa ajute la constientizare. Va dau exemplu doar de cateva:
1. Terapia Areiki – terapie de vindecare cu energie si o meditatie convenabila, care ajuta la ridicarea nivelului energetic si la calmarea mintii. Este cel mai bun punct de a incepe practica de yoga, deoarece dupa un curs de initiere si practica, poti practica acasa zilnic.
2. Meditatia Amasana – cea mai rapida metoda de schimbare interioara. Meditatia ar trebui facuta doar cu ajutorul unui discipol sau direct sub supervizarea Maestrului. Meditatia din sistemul nostru nu are de-a face cu imaginatia sau vizualizarile. Este intr-adevar o operatie la nivel de subconstient si inconstient, si ar trebui facuta doar cu ghidare.
3. Asana, relaxare si pranayama – sau in alte cuvinte, practica de yoga pentru incepatori. Ajuta la echilibrarea energiei in canalele de energie si este cea mai accesibila practica de yoga, imbinand partea fizica cu primele concepte de internalizare a atentiei.
Un lucru este cert. Maturizarea spirituala de care vorbesc nu se poate face doar citind un articol. Nici nu se poate simula mental, deoarece cu mintea de acum nu poti intelege un nivel mai avansat.
Este ca si cum incerci sa absolvi clasa a 4-a mental, cand tu esti in clasa a 3-a si nu ai primit cunoasterea ce ar urma sa fie invatata.
Maturizarea interioara este in primul rand o decizie interioara, este o cautare, este o calatorie.
Dar dorinta interioara nu este cea care iti va potoli setea. Este nevoie sa ai ghidul potrivit si ustensilele potrivite. Altfel, vei ajunge sa sapi pentru apa, o fantana in desert, cu o lingurita.
Pentru mai multe detalii despre Nirvana Yoga, despre cursuri si despre beneficiile practicii ne puteti contacta la 0733.756.897 (Veronica) sau ne puteti scrie la yogi@nirvanayoga.ro
Urmatoarele cursuri de yoga de la Studio:
1. Curs “Invata sa respiri” 17 – 20 Iulie de la 18:00-19:15.
2. Cursul “ Invata sa meditezi corect” 17 – 20 Iulie 19:30 – 20:30.
3. Curs de yoga pentru incepatori 31 Iulie – 4 August, 18:00-19:15.