In publicatia lor The Harvard Medical School Guide to Yoga, cercetatorii de la Harvard subliniaza ca cercetarile stiintifice in domeniul yoga s-au dublat ca numar in ultimii 10 ani. Din 1975 si pana in 2014 au fost mai mult de 312 studii facute, care au demonstrat ca practica de meditatie yoga are un efect benefic asupra sanatatii.
Importanta cercetarilor din domeniul meditatiei yoga
In general, studiile stiintifice au fost facute in proportie de 25% pe oameni sanatosi si 75% pe oameni care sufereau de diferite afectiuni precum: cancer de san, depresie, anxietate, astm, dureri de spate, stres sau diabet de tipul 2.
Printre tipurile de tehnici folosite in aceste cercetari stiitifice se numara:
● posturile de yoga;
● tehnicile de respiratie;
● meditatia yoga.
Aceste cercetari stiintifice in domeniul meditatiei yoga sunt foarte importante din doua puncte de vedere:
● aduc credibilitate beneficiilor practicii de yoga, care pana acum 30 de ani se cunosteau doar datorita textelor ce alcatuiesc scripturile de yoga;
● ajuta la promovarea yoga ca un instrument eficient de a mentine sanatatea pentru cei care sunt in echilibru si pentru a ajuta in procesul de vindecare, pentru cei care sufera de afectiuni.
Problema stresului – vizată in cercetarile stiintifice in domeniul meditatiei yoga
Pentru a evidentia una din cele mai importante aplicatii ale yoga in viata moderna, putem vorbi despre impactul stresului asupra corpului si a mintii si despre tehnicile de yoga care au fost demonstrate ca reduc efectul stresului.
Stresul este cauzat de inabilitatea unei persoane de a face fata factorilor externi identificati ca perturbatori. Stresul, fie ca este real sau imaginat de persoana care il simte, are aceleasi efecte negative in interior. Adica, chiar daca ai motive solide sa simti stres sau simti stres pentru ca mintea creeaza ganduri negative, pentru corp raspunsul este acelasi:
● se produc hormoni de stres precum noradrenalina si cortizolul;
● creste tensiune arteriala;
● se contracta muschii;
● se dilateaza pupilele.
Toate aceste reactii care sunt guvernate de sistemul autonom, mai exact, de sistemul simpatic al corpului, sunt menite sa ne ajute sa facem fata unei situatii de stres pe moment. In mod normal, cand situatia a fost rezolvata, intra in joc sistemul parasimpatic, care rezulta in relaxarea musculara, in stoparea producerii de hormoni de stres, in relaxarea batailor inimii si regularizarea respiratiei.
In cazul stresului mental, care este sustinut de ganduri si emotii negative, care se manifesta continuu timp de zile, saptamani sau luni, sistemul parasimpatic nu intra in actiune si nu ne putem relaxa. Bolile care rezulta din stresul continuu sunt multiple, afectand fiecare persoana in functie de sensibilitati sau de bagajul genetic: probleme ale sistemului imunitar, dereglari ale somnului, hipertensiune arteriala, ulcer, gastrita, hipertiroidie etc.
Intr-un studiu la nivel national in America, 85% din oamenii care au practicat yoga au simtit ca i-a ajutat cu managementul stresului. In 25 de studii in domeniul yoga, a fost demonstrat ca meditatia yoga a redus simptomele depresiei, anxietatii si stresului*.
Cum reduce meditatia stresul?
In Sistemul Nirvana Yoga, activarea sistemului parasimpatic se face prin:
● invatarea concentrarii catre interior;
● invatarea calitatii de a fi observator;
● primirea unui flux de energie universala in corpul energetic care elimina sursa stresului.
In momentul in care practicam una din tehnicile de meditatie yoga din sistem, fie ea Meditatia Ciclica, Meditatia Amasana, Yoga Nidra Kriya sau Terapia Areiki, invatam sa ne deconectam de la exterior, de la minte, si sa ne conectam catre interior, catre suflet.
Aceasta modalitate de a face fata stresului, reduce gandurile negative si gandurile excesive, ceea ce inseamna observarea unei stari interioare de calm si pace. Ceea ce trebuie notat este faptul ca, si in cazul studiilor si cercetarilor facute, tehnicile de yoga s-au practicat pe o perioada de 6-9 saptamani minim.
Recurenta practicii de meditatie yoga si invatarea unui nou mod de a privi si a trai viata, au pus fundamentul primirii beneficiilor si imbunatatirii starii de sanatate a participantilor.
* Michaela C. Pascoe and Isabelle E. Bauer, “A Systematic Review of Randomised Control Trials on the Effects of Yoga on Stress Measures and Mood,” Journal of Psychiatric Research, 68 (2015): 270-282