Stresul, ca reactie intiala de a face fata unui pericol iminent cu solutia de ‘fight or flight’, este un sistem de protectie al corpului si efectele lui in organism au ajutat omul sa se descurce in diverse situatii critice de-a lungul evolutiei lui. Mai nou insa, cam in ultimii 40 de ani, stresul a capatat o conotatie negativa.
Problema este, de fapt, stresul provocat nu de factori externi, de pericol, ci acela provocat de minte, prin ganduri si instincte negative.
In ciclul sau natural, corpul reactioneaza din punct de vedere fiziologic la semnalul de stres prin:
● cresterea ritmului respiratiei pentru a aduce mai mult oxigen in organism;
● cresterea tensiunii arteriale, deoarece inima incepe sa bata mai tare, astfel oxigenul putand sa ajunga la muschi si la creier;
● cresterea nivelului transpiratiei si al secretiei de saliva;
● cresterea productiei de hormoni de stres;
● revarsarea depozitelor de zahar si grasimi din organism in sange, pentru a oferi mai multă energie rapid.
Toate aceste actiuni au scopul de a sustine corpul sa iasa din situatia stresanta. Insa, in momentul in care corpul nostru este expus la factori de stres in mod continuu si constant, toate aceste activitati interne ajung in timp sa deterioreze organismul, iar sistemele de organe sa nu mai functioneze corect. Atunci apar manifestarile bolilor in corpul fizic.
Tehnici de mindfulness în sistemul Nirvana Yoga
Tehnicile de mindfulness Nirvana Yoga au un rol dublu:
● in prima instanta, iti aduc mintea la momentul prezent si astfel te ajuta sa te relaxezi;
● prin practica sustinuta, te ajuta sa elimini definitiv gandurile stresante si energia negativa acumulate in corp.
In cadrul sistemului Nirvana Yoga avem un spectru larg de practici yoghine care sa ne ajute sa aducem mintea in prezent:
● meditatie concentrata pe respiratie – meditatie Amasana;
● meditatie cu energie – terapia Areiki;
● meditatie cu mantre si sunete – meditatie Omkara Kryia;
● meditatie in miscare – meditatie Ciclica.
Din toate aceste practici de meditatie mindfulness, pentru a atinge o stare de relaxare mentala, recomandam initial practica Terapiei Areiki. Dupa aceea, in functie de nivelul energetic al fiecarei persoane, precum si in functie de conditia fizica si mentala, profesorii Nirvana Yoga din Bucuresti si Cluj iti pot recomanda practica de meditatie potrivita pentru tine.
Scopul tehnicilor de mindfullnes din sistemul Nirvana Yoga nu este acela de a face managementul stresului, ci de a-l elimina. Eliminand excesul de ganduri, la nivelul mintii vei elimina sursa principala de stres. Gandurile si emotiile interioare dicteaza felul in care noi alegem sa reactionam in diverse situatii.
Atat timp cat in interior nu exista negativitate, atunci nici factorii externi nu ne vor putea influenta intr-un mod negativ.
Beneficiile tehnicilor de mindfulness din sistemul Nirvana Yoga
Beneficiile tehnicilor de mindfulness din sistemul Nirvana Yoga sunt atat la nivel fizic, cat si la nivel mental si spiritual:
● relaxam mintea;
● gandurile excesive si gandurile negative sunt eliminate treptat;
● starile emotionale sunt echilibrate;
● este stimulat sistemul parasimpatic, sistemul de relaxare natural al corpului;
● simtim bunastare interioare, calm si incredere in sine.
In prima faza, simtim beneficiile pentru un timp dupa sesiunea de practica. Insa, prin practica continua, o stare de calm si relaxare se instaleaza in interior, stare care nu va mai permite stresului sa aiba nici un efect asupra noastra.