Biletul spre India a fost cumparat, ca in fiecare an, cu multe luni inainte de plecare si cu cateva luni bune inainte de a afla ca sunt gravida. Oricum, decizia de a calatori in Ashramul Thapovanam, acasa departe de acasa, ar fi fost luata in acelasi mod si daca as fi stiut de sarcina.
Plecarea a fost intampinata cu griji din partea celor apropiati deoarece trimestrul I nu a fost unul fara provocari. Am fost sincer surprinsa de amalgamul de senzatii pe care nu le mai traisem niciodata: greata, varsaturi, lipsa de pofta de mancare, pofte la mancaruri pe care nu le agream in mod normal sau la care nu ma mai gandisem din copilarie.
Oricum, norocul a fost ca trimestrul I se termina in saptamana de calatorie. Si mai norocoasa ca la zece zile dupa am inceput sa revin la normal cu mancatul. Chiar in Ashram. Locul unde se servesc curry, salate calde usor picante, orez in diferite forme. In India, tara culorilor, a texturilor, a gusturilor si a mirosurilor.
Aici am intrat cu gratie in trimestru II, m-am bucurat de fructele din sezon, de salate proaspete, am reinceput sa beau lapte de vaca si sa iau ghee cu ingrediente ayurvedice pentru sanatatea bebelusului.
Experienta din India nu s-a terminat la mancare. Aceasta m-a ajutat sa imi recastig stamina si usor usor sa incep sa recuperez kilogramele slabite in primul trimestru.
Ceea ce m-a surprins a fost grija aratata fata de o femeie gravida de la copii la adulti:
· Am fost complet menajata de orice duty de femeie sau de profesoara de yoga
· Mi s-a recomandat relaxare completa, Guruji subliniind faptul ca datoria mea acum este sa cresc un copil sanatos de la interior la exterior. Ca aceasta este “seva” sau munca altruista a sufletului meu catre Dumnezeu
· Copii de 5-6 ani zambeau de fiecare data cand ma vedeau si ma intrebau cu gura pana la urechi ce face ‘kunnu vava’ (bebelusul) si daca a miscat deja
· In fiecare zi aflam informatii noi despre miscarile permise in sarcina, despre mancarurile potrivite si cele interzise, despre practica de yoga necesara unei mamici sanatoase
· Kumari Amma, discipola care gateste cele mai gustoase mancaruri indiene ma intreba zilnic ce as vrea sa mananc si customiza meniul tuturor in functie de nevoile mele.
Trebuie sa recunosc ca am fost luata prin surprindere de acest val de apreciere, iubire si grija, nu pentru ca nu l-am primit in familia mea, dimpotriva, ei sunt alaturi de mine si au fost intotdeauna neconditionat.
Aici a fost vorba de reflexia unei gandiri si a unei culturi complet diferite fata de cea in care traim in Vest: o cultura unde simt ca femeia gravida are parte de mai putina intelegere la nivel social, de la care se asteapta sa sustina un ritm de munca egal cu cel dinainte, unde cunoasterea spirituala despre aceasta perioada de sarcina este acoperita in mare parte de schimbarile fiziologice ale corpului, unde presiunea pastrarii siluetei este de multe ori mai mare decat nevoile unei sarcini sanatoase.
In Ashram accentul a cazut pe sanatatea mentala si fizica a mamei care rezulta in cresterea armonioasa a bebelusului. Grija fata de practica de yoga, echilibrul mental, mese echilibrate si variate, lipsa presiunii sociale m-au ajutat sa inteleg care este esenta acestui proces de sarcina.
Ce imi propun prin acest jurnal este sa dau mai departe cunoasterea, intelepciunea si practicile sustinute in Sistemul Nirvana Yoga din timpul sarcinii, ca mai multe mamici de aici sa se bucure de beneficiile unei sarcini ZEN: cu mintea relaxata indiferent de provocarile fizice, cu un nivel de energie optim, cu pozitivism si, la sfarsitul celor 9 luni, cu un bebe sanatos si fericit.
Martea viitoare iti povestesc despre schimbarile energetice din timpul sarcinii si beneficiile practicii de yoga pentru bebe, mama si tata.
In fiecare joi ne vedem la clasele de yoga prenatala, de la 18:00-19:15.