Lipie, Salata & Tofu
Lipia facuta in casa este o solutie minunata pentru cei carora le place painea proaspata, insa fie nu au o sursa buna de unde isi pot cumpara, fie nu au nevoie de o paine intreaga pentru a-si satisface pofta la o masa.
Cu toate ca preferata mea este painea cu maia de la MamaPan, uneori imi place sa imi suflec manecile si sa imi prepar cateva lipii si sa le combin in feluri de mancare pentru mic dejun si pranz.
Pentru micul dejun de astazi am pregatit lipii integrale cu seminte de floarea soarelui, am facut o salata de frunze de kale, frunze de baby spanac, marar bio, rosii cherry si castravete, toate bio, toate de la Legume Fericite, si am presarat cu drag tofu facut in casa, reteta urmeaza in curand :).
Pentru un tofu de calitate va recomand pe cel folosit de mine de la marca FitoFit, se gaseste atat la Paradisul Verde in Piata Rosetti, cat si la Carrefour.
Reteta pentru 4 lipii:
150g faina integrala
50 -60 ml apa (in functie de tipul de faina folosit)
1 lingura ulei de masline
1 lingurita bicarbonat stins intr-o lingura de suc de lamaie
2 linguri de seminte de floarea soarelui
sare dupa gust
Se pune faina intr-un bol si se amesteca cu sare. Apoi usor turnam apa, prima oara 50 ml si apoi mai adaugam daca este nevoie, mixul de bicarbonat, uleiul si framantam aluatul.
Consistenta pe care o urmarim este una nelipicioasa, in care putem framanta aluatul fara sa se lipeasca de mana sau de bol. Daca mai trebuie un praf de faina adaugam usor usor.
Cand aluatul este gata inglobam si semintele, modelam aluatul intr-un cilindru si il taiem in 4 bucati.
Pe un blat curat presaram un pic de faina si cu un facalet dam forma rotunda (aici mai am de invatat, ale mele ies un pic neregulate) lipiilor, facandu-le atat de subtiri cat putem sau cat ne place.
Intre timp punem o tigaie de teflon la incins, sa fie incinsa bine cand punem lipia.
O intoarcem dupa maxim un minut, o mai lasam 2 minute pe cealalta parte si inca 1 minut sau 2 pe partea initiala.
Si voila! Am terminat de pregatit prima noastra lipie! Facem la fel cu urmatoarele trei.
Bon apetite!