Articol pentru YogaCity.ro
Despre etichete si mousse de ciocolata
Eu sunt o ‘chocolate girl’, apreciez ciocolata in toate formele si culorile ei, insa am invatat sa o evit pe cea din comert pentru ca are o multime de conservanti, coloranti, aditivi, substante de legare a compozitiei care nu rezoneaza cu un stil de viata constient.
Asta nu inseamna ca uneori nu mananc, daca imi este pofta de vreun dulce il cumpar, insa aceasta se intampla foarte rar si cand recitesc eticheta ambalajului imi aduc aminte de ce nu le consum de obicei.
Am gasit intr-unul din supermarketuri un mousse de ciocolata low fat care avea o lista impresionanta de ingrediente: apa, sirop de glucoza, ulei de cocos, zahar, cacao pudra, maltodextrina, albus de ou pasteurizat, sirop de glucoza (din nou), pudra de sirop de glucoza, stabilizatori (sirop de sorbitol), dextroza, emulsificatori (mono si di-gliceride ale acizilor grasi), agenti de ingrosare (agar, guma de tara), amidon din porumb, unt de cacao si sare.
WOW! Am obosit doar scriind toate aceste ingrediente.
Este adevarat ca fiecare produs alimentar are in componenta o cantitate de chimicale care a fost aprobata si se sustine ca nu are un impact negativ in corp, asta daca ne luam dupa literatura stiintifica pe care se bazeaza productia de mancaruri semipreparate.
Dar adevarul este ca daca avem o alimentatie bazata pe cumparaturile din supermarketuri, adesea umpland cosul cu diverse produse semipreparate si gata preparate nu stim de fapt cum reactioneaza in interiorul corpului nostru toate chimicalele legal permise in fiecare aliment.
In general nu imi place sa vorbesc despre lucruri care aduc un vibe negativ, insa pesticidele din fructe si legume cuplate cu antibiotice, steroizi si hormoni din lapte si industria lactata in general, presarate cu zahar la greu din dulciuri si snacks-uri fac un cocktail de chimicale care mai des decat mai rar duc la dezechilibre hormonale si boli ale organelor interne.
Nu e oare mai bine sa ne gasim o modalitate in care sa pregatim noi chocolate mousse-ul acasa?
Nu va avea gust de zahar, pentru ca asa cum spunea profa mea la cursul de Tehnician Nutritionist, “doar zaharul are gust de zahar”, insa este un gust placut, dulce, natural.
Nici nu scapati de calorii mancand sanatos, gandul ca poti manca ‘5 avocado worth of chocolate mousse’ nu este ok, un avocado are grasimi si combinat cu carbohidratul din curmale devine potent caloric, insa sunt grasimi recomandate pentru corp si un tip de zahar natural, neprocesat chimic.
Si daca mancam acest mousse la micul dejun sau la prima gustare a zilei, nu este nici un pericol de ingrasare.
Asa ca iata reteta pe care o propunem saptamana aceasta:
Mousse de avocado cu topping de mango
-1 avocado bine facut
-100-150ml lapte vegetal (noi am folosit cocos)
-2 linguri de pudra de cacao raw
-1 lingura de pudra de roscove
-100g curmale fara samburi (daca sunt tari inmuiate 30 de minute in apa)
-30g unt de cocos
-un praf de sare, vanilie
-fulgi de cocos bio, agrise si mango pentru ornat.
Iata o lista de ingrediente pe care o putem citi J
Punem in blender toate ingredientele si blenduim cu spor pana ajunge la consistenta cremoasa dorita.
Il lasam sa se relaxeze la frigider 30 de minute, ornam cu mango, agrise, fulgi de cocos.
Minunat!
PS: daca aveti pofta de un mic dejun dulce atunci puteti amesteca o treime din cantitatea obtinuta cu 40g de fulgi de hrisca sau ovaz si 20g nuci (un pumn mic) si le puteti servi cu drag.
Veronica este Yoga Teacher & Nutrition Coach in cadrul Sistemului Nirvana Yoga si promoveaza un stil de viata holistic, combinand practicile de yoga cu o alimentatie echilibrata si variata.
Pentru programari la sedinte de coaching de nutritie poti trimite un mail pe yogi @ nirvanayoga. ro