Multe persoane simt un blocaj cand vine vorba sa consume mai multe legume pentru ca nu isi dau seama cum sa le includa in alimentatia lor zilnica si sa nu isi piarda placerea de a manca.
Eu m-am gandit la cateva sfaturi practice:
incepe sa consumi paste de dovlecel si de morcov in loc de pastele traditionale
adauga o salata la fiecare masa de pranz
transforma una din mesele zilnice intr-o masa doar cu ingrediente de post
Pastele de dovlecei, o incantare!
Poate suna ciudat in prima faza, insa pastele de dovlecei sunt usor de facut si se consuma fie simple, fie in salata sau impreuna cu sosuri vegetariene si pesto.
Ai nevoie de un spiralizator si un bol si pastele sunt gata.
Intr-o reteta de salata le-as combina asa:
rosii, castraveti, porumb fiert, quinoa fiarta si maioneza de tahini (sos de tahini, apa, suc de lamaie, sare, un pic de praf de usturoi).
Intr-o reteta gatita as pregati un sos de paste traditional cu ceapa calita, un morcov, un ardei, pasta din rosii proaspete, sare si busuioc. As fierbe sosul 10 minute dupa care as adauga pastele de dovlecei.
Un secret al gustului ar fi ca as orna cu parmezan de nuci.
Parmezanul de nuci este una dintre descoperirile mele preferate. Am ales sa nu consum lactate pentru ca:
Nu le pot digera cum trebuie, ma baloneaza.
Este greu sa gasesti lactate de buna calitate, fara chimicale, hormoni si alte minuni.
Din punct de vedere ayurvedic branza nu este recomandata. Ea este 100% grasime saturata, produce mucus in corp, care la randul lui creeaza un spatiu propice pentru diverse boli.
Cu toate acestea, din familia lactatelor kefirul si iaurtul de buna calitate sunt recomandate pentru bacteriile prietenoase si pentru senzatia de racire pe care o pastreaza in interior, o data consumate.
Reteta pentru parmezanul de nuci este flexibila, in functie de nucile si semintele pe care le aveti in casa.
Ultima oara eu cand am facut reteta am amestecat cate o lingura din: caju, migdale, seminte de floarea soarelui si canepa. Am adaugat sare, drojdie inactiva de bere, usturoi si ceapa pudra. Le-am bagat la blender, le-am adus la consistenta unei faini si apoi am consumat in supe, paste si salate.
O salata cu fiecare pranz
Nu sugerez sa mananci 'doar o salata' la masa de pranz, cu toate ca daca ma intrebi cateva retete iti pot recomanda niste salate super satioase si pline de gust.
De exemplu, poti amesteca naut fiert cu legumele favorite, poti face un sos de pesto cu busuioc si spanac, si le poti amesteca cu o baza de orez salbatic. Va iesi delicios si tu te vei simti usor si plin de energie.
Dar iti spuneam ca nu iti sugerez asta :).
Oricare ar fi portia ta de mancare elimina un 30% din ea si pune in loc salata favorita.
Cand am clienti care vin sa slabeasca, dar vor sa aiba acces si la pizza sau paste conventionale, le recomand sa reduca cantitatea si sa adauge salata. Astfel isi fac pofta, dar pastreaza si un aport de nutrienti si fibre la mesele lor.
O masa vegetariana pe zi
M-am gandit sa iti dau cate o alternativa de masa veggie pentru mic dejun, pranz si cina, ca sa vezi cat de usor este sa introduci o masa bogata in legume.
Mic Dejun
- 1 felie de paine integrala cu maia si seminte, 1/2 avocado taiat fasii subtiri- condimentat cu sare, cimbru si chili, 1 rosie, 1 castravete si 1 ardei.
Pranz
- hummus, 1 lipie, sfecla rosie cu hrean, salata de mix de frunze verzi: patrunjel, rucola si salata romaneasca.
Cina
- mancarica de rosii cu dovlecei si vinete in stil ratatouille si frunze de salata romaine cu lamaie, sare si un pic de ulei.
Voila! O zi in care primesti proteine, carbohidrati, grasimi sanatoase, vitamine si minerale, cu un consum bun de legume si un gust minunat.
Daca ti-ar placea sa afli mai multe despre cum sa ai un stil de viata echilibrat, ma poti contacta pe 0733.756.897 pentru a stabili o sedinta pe coaching de nutritie.