Unele dintre cele mai frumoase atribute ale mancarii sunt savoarea si culoarea.
Cat de minunat este un bol plin de culoare, in care amestecam legume diferite pentru a avea o masa echilibrata si plina de beneficii?
Astazi am pregatit un Buddha Bowl cu o varietate de culori pentru ca am vrut sa va vorbesc despre fitochimicale si functia lor antioxidanta.
O masa echilibrata are cei trei macronutritienti: lipide, proteine si carbohidrati si micronutritienti: vitamine, minerale si fitochimicale.
Fitochimicale inseamna ‘chimicalele plantelor’ si sunt compusi care afecteaza culoarea, gustul, mirosul si alte proprietati ale plantelor.
Ganditi-va la usturoi si la mirosul sau puternic, morcovul si culoarea sa vibranta, pruna si violetul puternic al cojii. Toate aceste atribute se traduc in substante chimice care beneficiaza corpul uman.
Licopenul, substanta care da rosul intens din rosii, pepene rosu, ardeii rosii protejeaza impotriva cancerului de prostata si de san.
Betacarotenul din morcov, caise, portocale, dovleac este convertit in corp in vitamin A, care la randul ei este responsabila cu sanatatea ochilor, oaselor si a sistemului imunitar.
Legumele din familia cruciferelor, broccoli, varza, conopida contin sulforafan, un compus chimic care ajuta la indepartarea produsilor metabolici normali cauzati de digestie care ar putea provoca cancer.
Sulforafanii nu se gasesc in affine de exemplu, insa acestea contin o arie larga de antioxidanti care protejeaza impotriva daunelor facute de radicalii liberi.
Cercetatorii de la Harvard sustin ca a lua suplimente cu acesti compusi nu echivaleaza cu a le manca. In momentul in care avem o alimentatie echilibrata compusii chimici dintr-un aliment lucreaza impreuna cu cei din alte alimente si astfel efectul lor este complet.
Incearca sa iti iei toti nutrientii necesari printr-o dieta variata.
Uita-te la piata dupa legume cat mai colorate si roteste ceea ce mananci in fiecare saptamana, astfel incat sa poti acoperi aria larga de vegetale disponibila in fiecare sezon.
Salata cu rosii cherry, germeni de linte, vlastari de mazare, vlastari de varza rosie si castraveti.
Buddha Bowl cu cartofi mov (2 portii)
· 1 cartof mov taiat cuburi si pregatit la aburi
· 200g de spanac taiat bucati mari
· ½ ceapa mica taiata marunt
· ½ lingurita seminte de mustar
· 1 lingura de ulei de cocos
· oregano, sare, piper
· 5 ridichii
· 1 porumb fiert si apoi taiate boabele
· o mana generoasa de rosii cherry
· 12-14 masline
· zeama de lamaie dupa gust
· 1 lingura de ulei de masline
Punem o tigaie la incins cu uleiul de cocos.
Punem semintele de mustar si le lasam 1 minut.
Apoi punem ceapa si o calim usor.
Adaugam spanacul si il calim 3-4 minute. Adaugam oregano, sare piper.
Luam doua boluri.
Aranjam spanacul primul, dupa care punem toate legumele in cerc, aranjandu-le cat mai frumos, astfel incat sa iasa in evidenta culorile frumoase.
Saram si piperam dupa gust si stropim cu uleiul de masline si zeama de lamaie.
Pofta buna!
Daca vrei sa inveti care sunt componentele unei diete sanatoase, cum sa iti alcatuiesti mese echilibrate nutritiv, ce inseamna sa lucrezi cu un coach de nutritie si cum sa integrezi yoga in programul zilnic, ne poti contacta la 0733.657.897 si suntem alaturi de tine in procesul de transformare catre o viata sanatoasa si activa.