Gustul de Nutella pe care mi-l amintesc copil fiind, nu prea are treaba cu gustul pe care il are astazi.
Ori am tendinta sa romanticizez trecutul, ori s-a schimbat gustul Nutellei.
Cert este ca apreciez orice crema de ciocolata pentru ca ciocolata este minunata, dar nu apreciez gustul intens de dulce si nici lista lunga de chimicale din componenta Nutellei conventionale.
Asa ca, fiind motivata sa pregatesc un dulce interesant pentru niste prieteni, am zis sa incerc reteta de Nutella facuta in casa.
In trecut am mai incercat sa fac unturi de nuci fara sa le prajesc si a fost un proces lung si chinuitor. Rezultate minunate, insa de data aceasta mi-am propus sa petrec mai putin timp langa blender.
Asa ca m-am decis sa coc alunele in cuptor pentru a obtine untul mai usor.
Rezultatele au fost minunate. Gustul Nutellei mi-a depasit asteptarile cu mult.
Nu am mai mancat de mult timp Nutella conventionala, dar daca mi-ar fi servit cineva aceasta crema facuta in casa, nu m-as fi gandit ca nu este Nutella de la magazin.
Asa ca va recomand reteta cu toata increderea si revin in cateva zile si cu niste clatite gustoase, care sa complimenteze Nutella pentru un mic dejun sanatos.
Nutella:
· 400g alune de padure
· 120ml apa
· 150ml lapte de soia (putem urca pana la 175ml)
· 1 cana de zahar de cocos
· 4 linguri de pudra de cacao
· un praf de sare
Pasul 1: coacerea
Dam drumul la cuptor pe foc mediu si il incalzim vreo 10 minute.
Captusim o tava de cuptor cu hartie de copt si punem alunele intr-un strat uniform.
Dam la cuptor cam 15 minute. Atentie pentru ca se ard super usor.
Pasul 2: decojirea
Scoatem de la cuptor alunele, indepartam foaia de copt din tava si le lasam sa se raceasca 5 minute.
Apoi luam in palme cateva alune o data si frecam palmele, astfel indepartand cojile aproape integral.
Este ok daca mai raman pe unele alune cojile, dar sa le cernem cat de mult se poate.
Pasul 3: untul de alune de padure
Punem in blender alunele si incepem sa facem untul.
E important sa fie calde, ne va ajuta in procesul de maruntire.
In acest pas, in functie de blender, va dura mai mult sau mai putin. Dam drumul la blender care va merge pentru un timp, dupa care va trebui sa il oprim, sa curatam marginile si sa ii dam drumul din nou.
Repetam procesul de 5 – 6 ori, cu un minim de 20-30 de secunde de blenduire.
Facem asta pana cand obtinem o pasta groasa si uleiurile incep sa iasa din alune.
Pasul 4:
Adaugam zaharul de cocos, pudra de cacao si 40ml apa.
Dam drumul la blender. Acum pentru cateva momente o sa para ca reteta nu iese, dar nu va descurajati.
Adaugati restul de apa treptat si continutati sa mixati.
Acum incepeti sa adaugati laptele de soia treptat.
Ar fi trebuit sa se formeze deja un precursor de recunoscut al cremei de nutella.
Terminam de adaugat toti cei 150ml de lapte.
Lasam blenderul sa marunteasca fin pasta.
Pasul 5:
Pasta ar trebui sa fie usor dulce, fina si usor de tartinat.
O data ce se va raci ea va deveni un pic mai solida.
Daca crezi ca e necesar, mai adauga si cei 25ml de lapte extra si mai blenduieste un pic.
Secretul:
Eu am facut laptele de soia in casa. Linkul acesta te va ajuta sa il faci si tu.
Este usor si rapid de preparat si are un gust minunat.
Nu garantez gustul Nutellei cu lapte cumparat, dar daca nu ai alta oportunitate, incearca si trimite-mi feedback :).
Daca vei pune alt tip de lapte ii va da un gust diferit, asa ca daca vrei gustul de Nutella recomand doar laptele de soia.