· 300g ciuperci pleurotus (sau alt tip de ciuperci care sa isi pastreze masa chair si gatite) + 1 lingura de ulei de masline + sare dupa gust
· 150g caju pus la hidratat
· 3 galbenusuri de ou fiert
· 1 galbenus de ou nefiert
· 3 linguri ulei de masline
· sucul de la ½ lamaie mare
· 2 linguri de apa
· 2 catei de usturoi
· 1 lingurita sos de soia
· ½ lingurita turmeric
· 1 legatura de patrunjel taiata marunt
· sare, piper dupa gust
Ce reteta simpla si minunata.
Mai ales daca doresti sa variezi meniul de sarbatori si sa inlocuiesti parte din felurile cu proteina animala cu cea vegetala (minus galbenusuri).
Chiar asa, puteti face reteta cu succes si fara galbenusuri, insa cand m-am gandit la aceasta reteta a fost ca sa o ajut pe mama sa creeze un festin de Craciun, cat mai apropiat de gustul cu care sunt obisnuiti.
Astfel, a iesit aceasta maioneza super usor de facut.
Dupa ce am pregatit-o, am incercat-o si ca baza pentru salata de cruditati.
Combinatia a iesit GUSTOASA, deci poate fi folosita pentru orice fel de mancare la care ati fi adaugat maioneza normala.
Inlocuiti carnea cu ciuperci in aceasta reteta.
Pregatirea ciupercilor:
Intr-o tigaie antiaderenta pune la incalzit 1 lingura de ulei de masline.
Cand s-a incins tigaia, adauga ciupercile intregi si rumeneste-le bine, fara sa le gatesti excesiv. Ajuta-le cu un strop de sare, dupa gust.
Scoate-le intr-un castron si lasa-le la racit 5 -10 minute.
Apoi taie-le maruntel si lasa-le deoparte.
Pentru ouale umplute:
Pasul 1:
Fierbe ouale. Decojeste-le, taie-le in jumatate si scoate galbenusul.
Pune galbenusul in bolul de la blender.
Separa galbenusul de albus pentru oul ramas nefiert si adauga-l alaturi de celelalte.
Pasul 2:
Adauga toate ingredientele in blender (mai putin ciupercile si patrunjelul).
Amesteca cu drag si spor la viteza mare vreo 30 de secunde.
Verifica vascozitatea maionezei. Daca e nevoie mai adauga 1 lingura de apa, insa fa-o treptat ca sa nu iti iasa maioneza prea lichida.
Pasul 3
O data ce esti multumit de gustul si cremozitatea maionezei, rastoarn-o intr-un bol, alaturi de ciuperci si de patrunjel.
Verifica de sare si piper.
Pasul 4
Orneaza in jumatatile de albusuri si intr-un bol, sau direct pe paine.
Familiei mele le-a placut tare mult reteta si o vor incerca din nou pentru Craciun, alaturi de salata de cruditati si alte cateva feluri de mancare vegetariene si cu carne de curcan.
Vremurile se schimba, nu-i asa?
PS: impartases-te cu noi poze si ganduri despre reteta, si contribuie la comunitatea noastra cu retete veggie minunate de care te bucuri impreuna cu familia ta!