Snickersul a fost favoritul meu dintre cei trei muschetari ai adolescentei mele: Snickers, Mars si Bounty.
Daca aveam de ales il alegeam mereu pe el, echilibrul dintre ciocolata, arahide si caramel mi se parea divin.
Pe masura ce am crescut si am devenit interesata de ingredientele din mancarea mea, am descoperit mai multe aspecte legate de Snickers in particular si de dulciurile procesate in general.
Snickers contine materie prima modificata genetic, cu toate ca nu apare pe eticheta.
Firma mama care detine Snickers, MARS INCORPORATED, declara ca folosesc doar produse de cea mai buna calitate si ca scopul lor este de a satisface dorintele consumatorilor sai.
In acelasi timp, tot ei, declara ca produsele modificate genetic sunt pozitive si ca nu reprezinta un pericol pentru consumul uman.
In ultimii 10 ani state Americane precum California si Vermont au incercat sa aprobe legi care sa ii oblige pe cei care folosesc produse modificate genetic, GMOs, sa treaca acest lucru pe eticheta produselor alimentare.
MONSANTO, cea mai mare firma producatoare de produse modificate genetic, impreuna cu alte firme au cheltuit peste $30 de milioane in 2012 ca sa opreasca aceste initiative.
Pe 1 Iulie 2016, statul Vermont a trecut legea prin care cere ca toate informatiile despre GMOs sa fie trecute pe eticheta produselor.
MARS Incorporated a declarat ca vor trece produsele modificate genetic pe toate etichetele, nu doar in statul Vermont, ci in toata America.
Printre produsele cunoscute care au la baza GMO se numara nu doar produse MARS Incorporated ci si alte firme:
Snickers
Starburst
M & M
Kit Kat
Twix
Skittles
Mai mult, pe langa faptul ca ingredientele sunt modificate genetic trebuie sa vorbim si despre valoarea nutritionala care se gaseste in aceste batoane.
DULCIURILE RAW VEGANE SUNT LA FEL DE CALORICE CA DULCIURILE CONVENTIONALE.
Atunci de ce sa le consumam?
Pentru ca valoarea nutritionala nu sta in calorii, ci in calitatea carbohidratilor, a proteinelor, vitaminelor, mineralelor si fibrelor prezente in mancare.
Daca alegem un produs precum Snickers cumparat, pe langa gustul de dulce mai primim si chimicale, grasimi trans, conservanti, agenti de ingrosare, coloranti bazati pe compusi din industria petroliera.
Nu suna bine deloc, nu-i asa?
Bun, acum ce ramane de facut pentru copiii si adultii care doresc sa se bucure de dulciuri in continuare, dar nu vor sa sufere de consecintele unui stil de viata nesanatos?
Noi putem reinventa aceste retete (care au un gust bun, csf ncsf) cu ingrediente de buna calitate, chiar la noi in bucatarie.
Inghetata Snickers Raw Vegana (8 portii)
Pentru baza:
75g caju
75g migdale
75 fulgi de cocos bio
75g fulgi de ovaz
2 linguri de miere de rapita
2 lingurite de tinctura de vanilie
un varf de sare
Pentru crema
150g curmale puse la hidratat 30 de minute in apa calduta
2 linguri de unt de arahide
1 lingurita de tinctura de vanilie
un varf de sare
1/3 cana de arahide proaspete taiate in bucati mari sau jumatati
Pentru stratul de ciocolata
100g ulei de cocos
3 linguri de pudra de cacao
1 lingura de zahar de cocos
Baza:
Se baga la blender nucile, cocosul si fulgii de ovaz si se fac pudra. Se adauga mierea, vanilia si sarea si amesteca pana se obtine un mix uniform.
Se modeleaza un strat de 2cm intr-o forma dreptunghiulara sau patrata.
Puneti hartie pentru copt in forma inainte de baza din nuci pentru a o putea scoate din forma usor.
Dati la congelator cat timp pregatiti crema.
Crema:
Puneti in blender toate ingredientele, mai putin arahidele proaspete, si blenduiti bine bine, pana cand obtineti o pasta fina.
Scoateti de la congelator baza si adaugati crema obtinuta peste.
Decorati cu toate arahidele si apoi impingeti-le usor in crema.
Dati la congelator mixul 4-6 ore.
Crema de ciocolata
Puneti in blender toate ingredientele si amestecati-le bine, obtinand o pasta omogena.
Puneti-o intr-un bol.
Scoateti de la congelator tava si taiati mixul in 8 bucati egale.
Cu ajutorul a doua furculite scufundati fiecare bucata de Snickers in ciocolata, asteptati cateva secunde sa se intareasca ciocolata pe baton, si apoi puneti-le pe o farfurie, sau inapoi pe hartia de copt care a fost in tava.
Repetati cu fiecare baton de Snickers in parte. Puteti consuma imediat sau le puteti pastra la congelator si le puteti servi atunci cand va este pofta.
Eu sunt incantata de aceasta reteta, mi se pare extrem de gustoasa!!!!