Ce inseamna o alimentatie echilibrata?
in a-ti satisface pofta si a manca sanatos
in a adauga cantitatea corecta de nutrienti in farfurie
De multe ori mancarea pe care o alegem nu ne face fericiti. Gustul nu ne incanta, daca am putea alege poate am manca altceva.
Cel mai adesea, motivele pentru care nu mancam ceea ce vrem au de-a face cu faptul ca:
ne dorim sa slabim si astfel nu putem manca acei cartofi prajiti la care visam
suntem la job si nu avem de unde sa ne cumparam un pranz mai sanatos
am intrat in inertia in care stim doar 5 retete si le repetam la nesfarsit
Exista desigur solutii pentru toate acestea, insa ele presupun dorinta de a schimba ceva in comportamentul propriu.
1. Mancarea sanatoasa are un gust bun, chiar foarte bun, excelent. Daca nu ai simtit asta pana acum inseamna ca nu ai avut retetele potrivite.
Este posibil, cultural vorbind, sa nu fii obisnuit din prima cu gustul de quinoa sau fasole neagra, cartof dulce si orz, hummus si orez salbatic.
Dar gusturile se invata si la fel si tehnica de gatit. Poti urmari blogul saptamanal pentru retete noi sau poti veni la o sesiune de coaching pe nutritie unde te pot invata cum sa gatesti satios, gustos si sanatos.
2. Ceea ce gatim putem gati rapid.
S-au dus luxul si nevoia de a sta in bucatarie cu orele pregatind un fel de mancare. Acum poti pregati salate calde, burgeri vegetarieni, hummus din diferite tipuri de fasole si linte in 30 de minute.
Si poti lua pranzul la tine cu succes. Astfel te asiguri ca:
ingredientele care intra in mancarea ta sunt de calitate
stii ca alimentele folosite sunt proaspete
eviti pranzuri nesanatoase pentru ca nu ai avut de unde sa le cumperi pe cele sanatoase
ai grija de buget si economisesti evitand o cheltuiala zilnica pe mancare
3. Google este prietenul tau si vrea sa imparta cu tine sute de retete
Da un search si gaseste bloguri de cooking din tara si din strainatate. Aboneaza-te la newsletterul lor, da-le un like pe facebook si updateaza retetarul saptamanal.
Cele mai multe din ele vor veni cu retete de sezon si tu le poti alege pe cele care ti se potrivesc cel mai bine.
Ce sugestii iti recomand: yummly.com, jamieoliver.com, danielaniculi.ro si thetastyk.com.
Cantitatea de nutrienti potrivita vine in reteta de astazi: un Pad Thai vegetarian.
De ce? Pentru ca avem proteina de buna calitate in tofu organic si paste de grau integral, carbohidrati complecsi tot in pastele de grau si o miriada de legume pline de vitamine, minerale si fibre. Grasimea sanatoasa o luam din uleiul de cocos si semintele de susan
Pad Thai ingrediente (3 portii):
200g spaghete subtiri din grau integral fierte in apa cu sare
2 morcovi, 1 ceapa mica si 2 ardei taiati julienne (adica lung si subtire)
1 rosie, 2 castraveti si 1 mana de rucola (legumele sunt bio de la Legume Fericite)
80g tofu organic de la Fito Fit
o bucata mica de ghimbir
2 catei de usturoi
2 linguri de ulei de cocos
4 linguri de sos de soia organic
zeama de la 1/2 lamaie
2 linguri de seminte de susan pentru ornat
Punem spaghetele la fiert. Taiem morcovii, ceapa si ardeii julienne.
Maruntim bucata de ghimbir si usturoiul.
Punem un woc la foc si uleiul de cocos in el. Cand se incinge adaugam ghimbirul si usturoiul. Le calim cateva secunde, dam focul la maxim si adaugam legumele taiate.
Amestecam incontinuu timp de 2 minute si apoi le lasam se sa faca inca 2 minute.
Adaugam sosul de soia si le mai lasam 2 3 minute in sos.
Stingem focul, adaugam tofu si zeama de lamaie.
Cand se fac spahetele, le adaugam in mix si amestecam bine.
Taiem rosiile, castravetii si rucola si le amestecam in tigaie.
Servim in farfurii si presaram seminte de susan.
Delicios! Pofta buna!
Daca vrei sa stabilesti o sedinta de coaching pe nutritie pe poti suna la 0733. 756. 897 sau ne poti scrie la yogi @ nirvanayoga. ro